Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarská opozícia na margo kvót: Orbánova politika utrpela porážku

Na fotografii maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR

Hovorca Demokratickej koalície (DK) Zsolt Gréczy podotkol, že Orbán viedol súdny spor vlastne sám proti sebe, pretože sporné pravidlá predtým sám odsúhlasil a podpísal.

Budapešť 6. septembra (TASR) - Politika maďarského premiéra Viktora Orbána utrpela v súdnom spore Maďarska a Slovenska na Súdnom dvore Európskej únie v Luxemburgu zjavnú porážku, reagovali maďarské opozičné strany na zamietnutie žalôb oboch krajín proti dočasnému mechanizmu EÚ na prerozdeľovanie utečencov na základe kvót.

Podľa komerčnej rozhlasovej stanice Klubrádió hovorca Maďarskej socialistickej strany (MSZP) István Nyakó povedal, že pre Orbánove hazardovanie sa pozícia Maďarska v EÚ stále viac oslabuje, na čo doplatia maďarské rodiny.

"Orbán a vláda jeho strany Fidesz bojuje proti Bruselu v otázke migrantov, pričom do krajiny vpustili nekontrolovaným spôsobom tisíce ekonomických prisťahovalcov prostredníctvom prisťahovaleckých dlhopisov," pripomenul Nyakó.

Podpredsedníčka strany Spolu (Együtt) Nóra Hajduová konštatovala, že Orbánova ďalšia prehra prišla v mimoriadne nevhodnom čase. Teraz sa totiž začína reforma Únie a Maďarsko do tohto obdobia nastupuje v oslabenej pozícii.

Hovorca Demokratickej koalície (DK) Zsolt Gréczy podotkol, že Orbán viedol súdny spor vlastne sám proti sebe, pretože sporné pravidlá predtým sám odsúhlasil a podpísal. "Dnešný rozsudok luxemburského súdu je súčasťou veľmi cieľavedomého plánu jeho vlády a zrejme poslúži ako argumentácia v prípade, ak po budúcoročných parlamentných voľbách Maďarsko z EÚ vylúčia," dodal Gréczy.