Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarská opozícia: Odstúpi Orbán, ak bude referendum o kvótach neúspeš

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Opozičná politička Anett Böszová požaduje od vlády vyjadrenie o tom, aké kroky podnikne v prípade úspešného plebiscitu.

Budapešť 17. augusta (TASR) - Odstúpi predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v prípade, ak bude októbrové referendum o utečeneckých kvótach neplatné alebo neúspešné? Túto otázku dnes adresovala vláde členka vedenia Maďarskej liberálnej strany (MLP) Anett Böszová.

Opozičná politička tiež požadovala od vlády vyjadrenie o tom, aké kroky podnikne v prípade úspešného plebiscitu, informovala agentúra MTI.

"Októbrové referendum je totiž iba o vyjadrení názoru, nebude mať záväzné právne následky pre maďarský parlament, ale ani pre Európsku úniu," povedala Böszová na tlačovej konferencii v Budapešti.

V mene svojej strany tiež vyjadrila presvedčenie, že Orbánova vláda si chce prostredníctvom ľudového hlasovania iba zvýšiť svoju popularitu.

"Výsledkom nenávistnej kampane, na ktorú minula vláda miliardy forintov daňových poplatníkov, je strach väčšiny ľudí z tých utečencov, ktorých by sa nemali báť," uviedla Böszová.

Súčasne zdôraznila, že prostredníctvom systému kvót by európske spoločenstvo rozdeľovalo iba utečencov, ktorí sa podriadia registrácii a u ktorých sa preukáže, že im prináleží štatút utečenca a že neohrozujú bezpečnosť občanov Európy.

Maďarský prezident János Áder vypísal referendum na 2. októbra. Otázka plebiscitu znie: "Ste za to, aby Európska únia mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?"