Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Opozícia: Orbánova politika môže prispieť k dvojrýchlostnej Európe

Maďarský prezident Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Podľa maďarského europoslanca T. Meszericsa by premiér V. Orbán mal radšej hovoriť o tom, čím by Maďarsko mohlo prispieť k zomknutiu Európy.

Budapešť 17. februára (TASR) - Maďarská vláda svojimi snahami o väčšiu národnú suverenitu v rámci Európskej únie dosiahne iba to, že kľúčové krajiny Únie pristúpia k užšej integrácii bez Maďarska. Povedal to dnes v Budapešti Tamás Meszerics, poslanec Európskeho parlamentu (EP) za maďarskú opozičnú stranu Politika môže byť iná (LMP).

Podľa Meszericsa by mohla týmto spôsobom vzniknúť dvojrýchlostná, prípadne viacrýchlostná Európa, a Maďarsko zostane na jej periférii, informovala agentúra MTI.

Dvojrýchlostná Európa je už vlastne realitou, povedal europoslanec v súvislosti s rozdielnymi postojmi k vnútornej reforme únie, ktorú tento týždeň prerokoval EP.

Reformné návrhy podľa Meszericsa smerujú k tomu, aby sa aktuálnym výzvam - od prekonania ekonomickej krízy až po migráciu - čelilo prehĺbením európskej spolupráce. Maďarská a poľská vláda naopak požadujú vrátenie viacerých kompetencií jednotlivým členským štátom. "Takéto snahy sú beznádejné," dodal Meszerics.

"(Maďarský premiér Viktor) Orbán by mal - namiesto hrania sa na falošného proroka - radšej hovoriť o tom, čím by Maďarsko mohlo prispieť k zomknutiu Európy," uzavrel europoslanec za LMP.