Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarská opozícia ostro kritizovala Orbánov prejav o stave krajiny

Viktor Orbán Foto: TASR/AP/MTI

Maďarská vládna strana Fidesz je v kríze, stratila milión voličov a najväčší oligarcha, ktorý stranu podporoval, sa stal nepriateľom Fideszu.

Budapešť 27. februára (TASR) - Maďarská vládna strana Fidesz je v kríze, stratila milión voličov a najväčší oligarcha, ktorý stranu podporoval, sa stal nepriateľom Fideszu. Vlastní poslanci nadávajú na stranu, médiá sa k nej obracajú chrbtom, vyhlásil dnes v reakcii na prejav premiéra Viktora Orbána podpredseda opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Roland Márton.

Podľa agentúry MTI podpredseda socialistov povedal, že Orbán sa v prejave, v ktorom vykreslil situáciu krajiny ružovo, veľmi snažil, ale nedokázal zakryť realitu. "Fidesz už dnes nedokáže obhajovať záujmy ľudí a reprezentovať ich," dodal.

Márton premiéra kritizoval aj za to, že nepovedal nič o kauze miliardovej defraudácie fondu Buda-Cash, ktorá vypukla vo štvrtok a ktorá poškodila 120.000 klientov.

Predseda ultrapravicovej strany Jobbik Gábor Vona vytýkal, že Fidesz namiesto toho, aby vecne riadil krajinu, vyhrocuje iba politickú vojnu. Maďarsko podľa jeho slov potrebuje pokojný, vecný a konštruktívny dialóg a nie politickú studenú vojnu.

Ďalšie opozičné strany poukázali na "napätého klamára premiéra", ktorý rozprával hodinu, ale nič nepovedal. Podľa strany Dialóg pre Maďarsko (PM) Orbánom prezentovaný príbeh úspechu sa vzťahuje iba na úzku skupinu vyvolených.

Demokratická koalícia (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya podotkla, že údaje, ktorými premiér vykreslil údajné úspechy svojho kabinetu, nezodpovedajú pravde.

Podľa ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP) Orbánova vláda ožobráčila pracujúcich a prehĺbila rozdiely medzi chudobnými a bohatými.

Predseda vlády označil vlaňajší rok z hospodárskeho hľadiska za prelomový a dodal, že ekonomika po desaťročiach vlani po prvý raz začala rásť bez toho, aby krajina čerpala úvery zo zahraničia.

Z pozitívnych spoločenských procesov vyzdvihol Orbán vyšší počet narodených detí než v ktoromkoľvek z predchádzajúcich piatich rokov, rast počtu uzavretých manželstiev, pokles rozvodov, pokles počtu prerušenia tehotenstva a pokles úmrtí.