Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Maďarská polícia sa začína pripravovať na stráženie hraníc

Maďarskí vojaci, archívne foto Foto: TASR/AP

Zámerom maďarskej vlády je policajnými jednotkami doplniť zábrany na srbských hraniciach.

Budapešť 21. augusta (TASR) - Maďarská polícia začína formovať jednotky na ochranu maďarsko-srbských štátnych hraníc. Napísalo to dnes internetové vydanie denníka Népszabadság a dodalo, že polícia prvýkrát uplatní klauzulu, podľa ktorej je možné každého policajta raz za tri roky na obdobie pol roka kamkoľvek preveliť zo služobných dôvodov.

Denník pripomína, že odbory poriadkových síl už dávnejšie protestovali proti tomu, aby mohli takýmto spôsobom odtrhnúť príslušníkov polície od svojich rodín.

Podľa informácií Népszabadságu vedenie polície už nariadilo, aby vybrali policajtov vhodných na stráženie hraníc tak, aby to nespôsobilo zhoršenie bezpečnosti v daných regiónoch. Vybratí príslušníci poriadkových síl potom absolvujú dvojtýždňový výcvik.

Zámerom vlády Viktora Orbána je policajnými jednotkami doplniť zábrany na srbských hraniciach, ktoré nepokrývajú všetky úseky. Orbán v utorok nariadil ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi, aby k južným hraniciam prevelil niekoľko tisíc príslušníkov polície.

"Tieto jednotky budú chrániť maďarsko-srbské hranice pred migrantmi a ich úlohou bude zasahovať proti čoraz agresívnejším cudzincom, ktorí prichádzajú s čoraz dôraznejšími požiadavkami," povedal minister riadiaci úrad vlády János Lázár.