Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarská polícia v stredu zaistila rekordný počet migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Drvivá väčšina chce pokračovať do Nemecka.

Budapešť 10. septembra (TASR) – Rekordný počet 3321 migrantov zaistili v stredu na území Maďarska. Tri osoby boli obvinené z falšovania verejnej listiny, voči ďalším 20 sa začalo trestné stíhanie za obchodovanie s ľuďmi, uviedla polícia na svojej stránke Police.hu.

Tento mesiac tak do Maďarska prišlo podľa agentúry Reuters už takmer 22.000 utečencov a migrantov.

Krátko pred polnocou došlo na ceste č. 5 neďaleko obce Röszke ležiacej pri maďarsko-srbských hraniciach k dopravnej nehode, pri ktorej auto zachytilo a zranilo troch utečencov. Previezli ich do nemocnice, stav jedného je kritický, informovali maďarské médiá. Zvyšok skupiny, ktorá utiekla zo zberného miesta v Röszke, sa rozutekal. Polícia okolnosti nehody vyšetruje.

Napätá situácia vládla dnes dopoludnia podľa agentúry APA na stanici Keleti v Budapešti, kde sa do vlaku smerujúceho na Západ snažilo dostať asi 2000 utečencov. Kordón policajtov ich vytlačil z nástupišťa, pričom arabsky hovoriaci tlmočníci migrantov vyzývali, aby zachovali pokoj. Nespokojnosť spôsobovala najmä skutočnosť, že prednosť pri nastupovaní do vlakov majú rodiny s deťmi.



Na viedenskú železničnú stanicu Westbahnhof dorazil dopoludnia druhý vlak z Nickelsdorfu, vezúci okolo 500 utečencov, ktorí v noci nadnes prekročili rakúsko-maďarské hranice. Drvivá väčšina chce pokračovať do Nemecka, policajti však do pravidelných vlakov týmto smerom púšťajú len toľko migrantov, koľko je voľných miest.

V tejto súvislosti sa začalo špekulovať o vypravení ďalších mimoriadnych vlakov do Nemecka, čo však oficiálne nebolo potvrdené.