Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarská prezidentka vymenovala šéfa Úradu na ochranu suverenity

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nováková podpísala zákon na ochranu národnej suverenity 20. decembra.

Budapešť 10. januára (TASR) - Maďarská prezidentka Katalin Nováková v stredu vymenovala politológa Tamása Láncziho za predsedu novovzniknutého Úradu na ochranu suverenity, ktorý začne fungovať 1. februára. S odvolaním sa na server 444.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Lánczi minulý štvrtok pre komerčnú televíziu HírTV povedal, že ním vedený úrad "nebude tajnou službou ani politickou políciou". Podľa jeho slov prvou úlohou tejto inštitúcie bude bdieť nad čistotou kampane júnových volieb do Európskeho parlamentu a regionálnych volieb.

Nováková podpísala zákon na ochranu národnej suverenity 20. decembra. V parlamente ho schválili 12. decembra. V uplynulých týždňoch podľa 444.hu proti zákonu protestovalo vyše sto mimovládnych organizácií, ako aj Združenie maďarských vydavateľov novín.

Súčasťou zákona bolo aj zriadenie Úrad na ochranu suverenity so širokými právomocami na vyšetrovanie akejkoľvek organizácie alebo osoby podozrivej z toho, že slúži cudzím záujmom alebo ohrozuje národnú suverenitu.

V preambule zákona sa píše, že suverenita Maďarska je čoraz viac vystavená nezákonným útokom. Podľa nej už roky prebiehajú pokusy o získanie vplyvu v Maďarsku zo strany zahraničných organizácií a jednotlivcov na úkor maďarských záujmov. Ako príklad sa v preambule uvádzajú milióny dolárov poskytnutých ľavicovým stranám v predvolebnej kampani v roku 2022.

Komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová v novembri označila zriadenie Úradu na ochranu suverenity za veľké riziko pre ľudské práva v Maďarsku.