Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Maďarská rada autonómie informovala prezidenta Ádera o snahách Maďarov

Maďarský prezident János Áder. Foto: TASR/AP

Členom delegácie bol aj predseda Strany maďarskej komunity József Berényi.

Budapešť 22. apríla (TASR) - O vývoji a európskom pozadí autonomistických snáh maďarských spoločenstiev informovala dnes v Budapešti delegácia Maďarskej rady autonómie Karpatskej kotliny (KMAT) prezidenta Jánosa Ádera.

Ako informovala tlačová agentúra MTI, členmi delegácie bol predseda KMAT a rumunský europoslanec László Tökés, predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi, predseda Kultúrneho zväzu podkarpatských Maďarov (KMKSZ) Miklós Kovács a predseda Zväzu vojvodinských Maďarov (VMSZ) István Pásztor.

Podľa vyhlásenia prezidentskej kancelárie členovia delegácie poskytli hlave štátu informácie o vývoji a európskom pozadí autonomistických snáh jednotlivých maďarských spoločenstiev, ako aj o udalostiach prebiehajúceho Roka autonómie.

Účastníci stretnutia hovorili aj o úlohe regionalizmu a autonómie v systéme európskych hodnôt, o nutnosti odmietnutia kolektívnej viny, o význame zjednodušeného udeľovania občianstva a o otázkach ochrany životného prostredia v Karpatskej kotline.

Členmi KMAT sú predstavitelia organizácií maďarskej menšiny žijúcej v zahraničí. Rada bola založená v roku 2004 v sedmohradskom meste Oradea. Zvolal ju sedmohradský reformovaný biskup a poslanec Európskeho parlamentu László Tökés.