Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Maďarská televízia pripravuje spravodajské bloky v nemčine a čínštine

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Motiváciou pre nemecké vysielanie môže byť skutočnosť, že vedenie maďarskej verejnoprávnej televízie si vážne myslí, že proti Orbánovej vláde prebieha medzinárodné mediálne sprisahanie.

Budapešť 27. októbra (TASR) - Maďarská verejnoprávna televízia údajne pripravuje krátke spravodajské bloky v nemeckom a čínskom jazyku. Informoval o tom dnes spravodajský server Hvg.hu, podľa ktorého anglický blok vysielaný pred polnocou už dávnejšie funguje a prebiehajú prípravy aj na blok vysielaný v ruskom jazyku.

Verejnoprávna televízna stanica M1 bola pretransformovaná na jar tohto roka na spravodajskú televíziu, poznamenáva server. Spravodajské bloky by v dĺžke osem až desať minút v uvedených cudzích jazykoch zhrnuli najdôležitejšie udalosti dňa.

Podľa informácií nemenovaného zdroja z televízie plán na vysielanie správ v čínskom jazyku sa objavil už dávnejšie, avšak kvôli migračnej kríze sa zdá byť akútnejším spravodajstvo v nemčine. V Maďarsku žije početná nemecká menšina, ktorá má už desaťročia svoj kultúrny magazínový program, spravodajstvo by však nebolo určené jej.

Motiváciou pre nemecké vysielanie môže byť skutočnosť, že vedenie maďarskej verejnoprávnej televízie si vážne myslí, že proti Orbánovej vláde prebieha medzinárodné mediálne sprisahanie. Podľa názoru vedenia televízie nemecké médiá skreslene informujú o krokoch vlády v otázke migrácie, preto sa domnieva, že vlastným spravodajstvom v nemeckom jazyku bude môcť prezentovať "svoj vykonštruovaný obraz sveta", povedal serveru zdroj.

Tlačové oddelenie televízie tieto informácie servera nepotvrdilo ani nevyvrátilo. Uviedlo iba, že ak bude mať televízia plány na cudzojazyčné vysielanie, propagovať ich bude v prvom rade vo svojom vlastnom vysielaní.