Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarská úradníčka vyhovela Orbánovi, amerického diplomata zažalovala

Viktor Orbán na ilustračnej snímke Foto: TASR/AP

Šéfka maďarského Národného úradu pre dane a clá (NAV) Ildikó Vidová vyhovela požiadavke premiéra Viktor Orbána a podala žalobu na chargé d'affaires USA v Budapešti Andrého Goodfrienda.

Budapešť 11. decembra (TASR) - Šéfka maďarského Národného úradu pre dane a clá (NAV) Ildikó Vidová vyhovela požiadavke premiéra Viktor Orbána a podala na Ústrednú vyšetrovaciu prokuratúru žalobu na chargé d'affaires USA v Budapešti Andrého Goodfrienda. Informovala o tom dnes agentúra MTI s odvolaním sa na advokáta šéfky NAV.

Goodfriend v rozhovore pre týždenník Heti Válasz uviedol, že šéfka NAV nebola z USA vykázaná preto, že nebojuje proti korupcii, ako sa to prezentuje, ale kvôli priamej účasti v bližšie nešpecifikovanom korupčnom trestnom čine.

Orbán v pondelok v parlamente vyhlásil, že ak Vidová nepodá žalobu, odvolá ju z funkcie. Premiér súčasne vyzval amerického diplomata, aby sa neschovával za diplomatickú imunitu.

Predseda vlády konštatoval, že nadišiel čas, aby sa celá záležitosť "dostala z roviny klebiet do roviny jasného a jednoznačného sveta práva".

Orbán zdôraznil, že ak je niekto preukázateľne zapletený do kauzy korupčného trestného činu, tak takého človeka v Maďarsku zatvoria a nie odvolajú. "V opačnom prípade nebude bez následkov ani to, ak sa potvrdí, že americký diplomat nehovoril pravdu," zdôraznil.

Šéfka NAV Ildikó Vidová v novembri oznámila, že je jednou z tých osôb, ktorým USA oznámili, že jej neumožnia vstup na svoje územie.

Spojené štáty v uplynulých dňoch prízvukovali, že na konkrétne korupčné prípady písomne upozornili maďarskú vládu už dávnejšie, tá však údajne nič nepodnikla.