Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda nebude tolerovať vyhrážanie sa menšinám a etnikám

Podľa dnešnej reakcie Budapešti došlo v Devecseri k nezodpovednému pokusu podkopať podmienky pre pokojné spolunažívanie komunít zo strany niekoľkých osôb.

Budapešť 16. augusta (TASR) - Maďarská vláda sa angažuje za ochranu všetkých občanov krajiny bez ohľadu na ich etnickú, kultúrnu a sociálnu identitu a nebude tolerovať vyhrážanie sa menšinám a etnikám, vyplýva zo stanoviska kancelárie pre medzinárodnú komunikáciu úradu predsedu vlády, ktoré dnes zverejnili v Budapešti.

Vláda nesie zodpovednosť za to, aby zabezpečila každému v Maďarsku možnosť pracovať a prístup k vzdelaniu, respektíve posilnenie podmienok pre pokojné spolunažívanie komunít, konštatuje sa v reakcii na v stredu zverejnený apel medzinárodnej organizácie pre ochranu ľudských práv Amnesty International (AI).

V liste, ktorý bol reakciou AI na udalosti z Devecseru, kde 5. augusta došlo k útoku na rómskych občanov, sa konštatovalo, že "povinnosťou maďarských úradov je ochrániť každého občana krajiny a preto sa musia postarať o dôkladné, nezávislé a neodkladné vyšetrenie tvrdení, podľa ktorých polícia nezasiahla, aby zabránila násiliu v Devecseri".

Násilie diskriminačného charakteru a podnecovanie k nemu v súvislosti s ktoroukoľvek časťou maďarskej spoločnosti treba verejne odsúdiť a rasovo motivované obťažovanie a násilie treba dôsledne prešetriť, uviedla AI v liste, ktorý signovala námestníčka riaditeľa programu AI pre Európu a strednú Áziu Jezerca Tiganiová.

Podľa dnešnej reakcie Budapešti došlo v Devecseri k nezodpovednému pokusu podkopať podmienky pre pokojné spolunažívanie komunít zo strany niekoľkých osôb.

Polícia využila všetky prostriedky, ktoré mala k dispozícii, aby zabránila trestnej činnosti a nedovolí, aby právny poriadok narúšali kvázi polovojenské skupiny, konštatuje sa v dnešnom stanovisku maďarských vládnych miest.

Očití svedkovia skôr informovali, že účastníci demonštrácie, ktorú organizovali rôzne extrémistické zoskupenia, vrátane parlamentnej ultrapravicovej strany Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik, skandovali v Devecseri protirómske heslá, hádzali na tamojšie obydlia rómskej komunity kamene a iné predmety. Polícia však nezasiahla a nie je jasné, ani či niekoho predviedla, pripomenula v stredu AI na svojej maďarskej webovej adrese.

Zlepšenie postavenia Rómov na národnej, ako aj európskej úrovni vníma maďarská vláda ako prioritu. Národná stratégia rozvoja ponúka riešenia všetkým, ktorí žijú v chudobe nezávisle od ich etnického pôvodu, ubezpečila dnes Budapešť a pripomenula konkrétne kroky, ktoré Maďarsko učinilo v tejto sfére v období, keď zastávalo post úradujúcej predsedníckej krajiny Európskej únie.

Ochrana menšinových práv a kultúrnej identity národností žijúcich v Maďarsku, s osobitým dôrazom na Rómov, sa teší tiež osobitnému významu, zdôrazňuje sa vo vládnom stanovisku, o ktorom informovala agentúra MTI.