Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda o pláne Sorosa: Nechceme povinné prideľovanie migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Národnú anketu o migračnom pláne Georgea Sorosa začala vláda rozosielať občanom Maďarska 9. októbra. odpovede mohli vrátiť do konca novembra.

Budapešť 12. decembra (TASR) - Výsledok tzv. národnej konzultácie - teda ankety o migračnom pláne amerického finančníka Georgea Sorosa - spolu s uznesením, ktoré má parlament schváliť v utorok, by mali byť silným odkazom Bruselu, že Maďari nechcú povinné, stále a neobmedzené prideľovanie migrantov. Podľa agentúry MTI to povedal v utorok štátny tajomník úradu vlády Csaba Dömötör.

V rannej relácii verejnoprávneho rozhlasu Kossuth Rádió štátny tajomník pripomenul, že ankety sa zúčastnilo vyše dvoch miliónov Maďarov. "Medzi názormi elity Únie a občanmi členských krajín je v tejto otázke obrovská priepasť - preto sme urobili tento prieskum," zdôraznil Dömötör.

Národnú anketu o migračnom pláne Georgea Sorosa začala vláda rozosielať občanom Maďarska 9. októbra; odpovede mohli vrátiť do konca novembra. Do 6. decembra sa prostredníctvom listov vrátilo 2,1715 milióna vyplnených formulárov a na internete sa ankety zúčastnilo 178.491 respondentov.

Piati poslanci vládnej strany Fidesz predložili v pondelok v parlamente návrh uznesenia, ktorým by zákonodarný zbor mať odsúdiť rozhodnutie Európskeho parlamentu (EP) o reforme azylového systému. O tomto návrhu budú poslanci maďarského parlamentu rokovať v zrýchlenom konaní v utorok.

Poslanci EP 16. novembra schválili mandát pre rokovací tím EP na začatie rokovaní s ministrami členských štátov o reforme dublinských pravidiel a spravodlivom rozdelení žiadateľov o azyl medzi členské štáty. Mandát sa podarilo schváliť aj napriek odmietavému postoju mnohých poslancov z krajín strednej a východnej Európy vrátane Slovenska.