Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda podporuje snahy Maďarov o autonómiu, tvrdí Németh

Maďarskí účastníci protestného pochodu pre autonómiu Sikulska žijúci v Británii pochodujú na podporu Veľkého pochodu Sikulov v rumunskom Sedmohradsku. Foto: TASR/AP

V počte pochodu sa rozchádzajú informácie, podľa rumunských orgánov pochodujúcich bolo iba zhruba 15.000.

Budapešť 28. októbra (TASR) - Nedeľňajší pochod v rumunskom Sedmohradsku, kde tisíce príslušníkov tamojšej maďarskej národnostnej menšiny, tzv. Sikulov, požadovali autonómiu, bol odpoveďou na to, či Sikulsko vôbec existuje, vyhlásil dnes štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Zsolt Németh.

Vo vysielaní maďarského verejnoprávneho rozhlasu Kossuth Rádió politik zdôraznil, že vláda v Budapešti podporuje snahy Maďarov o presadenie autonómie.

"Maďarská vláda podporuje Sikulov a všetkých zahraničných Maďarov. V ostatnom období zosilnela historická, kultúrna, sociologická a filozofická diskusia o tom, či Sikulsko vôbec existuje. Nezvyčajné podujatie, na ktorom 120.000 ľudí pochodovalo na 53-kilometrovom úseku, poskytlo jednoznačnú odpoveď, že Sikulsko jestvuje," povedal Németh.

V počte pochodu sa rozchádzajú informácie, podľa rumunských orgánov pochodujúcich bolo iba zhruba 15.000.

Podľa Némethových slov je úlohou maďarskej vlády povzbudiť Sikulov a všetkých zahraničných Maďarov. V súvislosti s reorganizáciou verejnej správy musí maďarský kabinet dať jednoznačne najavo, že, samozrejme, o delení územných celkov rozhoduje Rumunsko, ale musí zohľadniť dohodu Rady Európy, podľa ktorej nie je možné nevýhodne zmeniť pomer menšinového obyvateľstva daného územného celku, zdôraznil štátny tajomník.

Protestujúci v nedeľu zverejnili vyhlásenie, podľa ktorého Sikulsko je spoločným domovom všetkých jeho obyvateľov bez ohľadu na svoju národnú, etnickú či jazykovú príslušnosť. Územná autonómia má byť plnou a skutočnou inštitucionálnou zárukou rovnosti práva.

Sikulsko je historické územie na juhovýchode Sedmohradska, tvorené župami Covasna (po maďarsky Kovászna), Mureš (Maros) a Harghita (Hargita). Takmer 60 percent z vyše 1,1 milióna tamojšieho obyvateľstva sú Maďari.

Do roku 1920 bolo Sikulsko súčasťou Uhorska - najprv ako autonómna oblasť, tá však bola v roku 1876 v rámci modernizácie uhorského župného systému zrušená. Trianonská zmluva pričlenila sikulskú oblasť spolu s celým Sedmohradskom Rumunsku.

V roku 1940 bolo Rumunsko donútené druhou viedenskou arbitrážou vydať časť Sedmohradska vrátane sikulskej oblasti Maďarsku. Po skončení druhej svetovej vojny sa obnovili predvojnové hranice a oblasť pripadla znovu Rumunsku. V rokoch 1952-68 existovala v sikulskom regióne Maďarská autonómna oblasť.