Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda: Poľsko je obeťou uplatňovania dvojakého metra v EÚ

Ilustračná fotografia: Budapešť. Foto: TASR/AP

Maďarská vláda vyzýva eurokomisiu, aby sa v súlade so svojím poslaním venovala dohľadu nad plnením dohôd a nezaoberala sa politickými záležitosťami.

Budapešť 30. augusta (TASR) - Poľsko sa stalo obeťou dvojakého metra Európskej únie uplatňovaného voči členským krajinám, vyhlásil dnes v Budapešti po rokovaní maďarskej vlády hovorca kabinetu Zoltán Kovács v súvislosti s právnym konaním týkajúcim sa reformy poľského súdnictva.

Kovács podľa agentúry MTI pripomenul, že kabinet sa zaoberal dianím okolo právneho konania Európskej komisie (EK).

"Maďarská vláda odsudzuje rozhodnutie EK, pretože je zrejmé, že v praxi pri posudzovaní jednotlivých členských krajín nepoužíva komisia rovnaké podmienky," zdôraznil Kovács.

Dodal, že dvojaký meter maďarská vláda principiálne odmieta a vyzýva EK, aby sa v súlade so svojím poslaním venovala dohľadu nad plnením dohôd a nezaoberala sa politickými záležitosťami.

EK 29. júla oficiálne začala voči Poľsku konanie v súvislosti s tamojšou spornou reformou súdnictva. Stalo sa tak deň po tom, ako bol v poľskom úradnom vestníku zverejnený zákon, ktorý podľa Bruselu ohrozuje nezávislosť poľských súdov. Komisia zaslala do Varšavy po zverejnení zákona list o oficiálnom oznámení.