Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda schválila balíček protiteroristických opatrení

Na archívnej snímke maďarskí policajti strážia hraničný priechod Foto: TASR/AP

Po bruselských teroristických útokoch premiér Viktor Orbán vyhlásil druhý stupeň teroristickej hrozby a pre TEK nariadil stav pohotovosti.

Budapešť 24. marca (TASR) - Maďarská vláda schválila návrh balíčka protiteroristických opatrení, informoval dnes v Budapešti minister vnútra Sándor Pintér.

Podľa agentúry MTI šéf rezortu povedal, že návrh chcú predložiť v parlamente v apríli, pričom k schváleniu jeho viacerých prvkov bude potrebná dvojtretinová väčšina poslancov.

Vláda v rámci týchto opatrení požaduje personálne rozšírenie príslušných orgánov, rozvoj prostriedkov a techniky, posilnenie Centra boja proti teroru (TEK) a zabezpečenie informačného toku.

"Vláda rozhodla aj o zriadení protiteroristického a kriminalistického informačného centra," dodal Pintér.

MTI pripomína, že po tom, čo balkánske krajiny postupne uzatvorili svoje štátne hranice, bol v Maďarsku vyhlásený stav migračnej krízy. Po bruselských teroristických útokoch premiér Viktor Orbán vyhlásil druhý stupeň teroristickej hrozby a pre TEK nariadil stav pohotovosti.

Vláda podľa ministra vnútra plánuje pripraviť aj zákon, ktorý by operátorom ukladal povinnosť dekódovať dátové nosiče zhabané políciou a tajnou službou. V rámci balíčka opatrení by ďalej vláda chcela dosiahnuť aj to, aby v niektorých prípadoch bolo možné priebežne sledovať pohyb peňazí na účtoch.

Minister obrany István Simicskó podotkol, že maďarská armáda disponuje schopnosťami na boj proti terorizmu, ktoré uplatňuje v rôznych krajinách sveta, avšak v samotnom Maďarsku jej v tom bránia právne normy. Preto by bolo potrebné upraviť ústavu.

Simicskó vyjadril nádej, že vzhľadom na novú bezpečnostnú situáciu budú opozičné strany s úpravou ústavy súhlasiť.