Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda tvrdí, že Sorosa odmieta aj Izrael

George Soros, archívne foto. Foto: TASR/AP

Kabinet premiéra Viktora Orbána tak reagoval na výhrady izraelskej i maďarskej organizácie Amnesty International (AI) pred návštevou predsedu izraelskej vlády Benjamina Netanjahua v Budapešti.

Budapešť 17. júla (TASR) - Amerického finančníka Georgea Sorosa a ním financované mimovládne organizácie dôrazne odmieta nielen Maďarsko, ale podľa aktuálnych správ aj Izrael. Uvádza sa to vo vyhlásení maďarskej vlády, ktoré dnes zverejnila agentúra MTI.

Kabinet premiéra Viktora Orbána tak reagoval na výhrady izraelskej i maďarskej organizácie Amnesty International (AI) pred nadchádzajúcou návštevou predsedu izraelskej vlády Benjamina Netanjahua v Budapešti.

Izraelská pobočka medzinárodnej ľudskoprávnej mimovládnej organizácie sa totiž domnieva, že medzi Netanjahuom a Orbánom vznikne spojenectvo politikov, ktorí zdieľajú rovnaké protidemokratické hodnoty. Podľa šéfa pobočky Gila Naveha medzi súčasným Izraelom a Maďarskom existuje určitá podobnosť vrátane protidemokratických prejavov predstaviteľov vládnej moci. Maďarská vláda vo svojom vyhlásení napísala, že aj AI je Sorosom financovaná organizácia. "Platení aktivisti G. Sorosa chcú do Európy prisťahovať státisíce migrantov a na každom kroku útočia na krajiny, ktoré si chránia hranice," píše sa vo vyhlásení Orbánovho kabinetu.

Izraelský premiér pricestuje dnes na návštevu Budapešti, v rámci ktorej bude rokovať aj s Orbánom a v stredu sa stretne s premiérmi krajín Vyšehradskej štvorky. Netanjahu, ktorý ináč razantne chráni záujmy Židov na celom svete, sa v konflikte týkajúcom sa Sorosa postavil na stranu Orbánovej vlády.

Izraelskému veľvyslancovi v Budapešti Jossimu Amranimu minulý týždeň nariadil, aby odvolal svoje vyhlásenie, že bilbordy maďarskej vlády so Sorosovým portrétom neevokujú iba "smutné spomienky, ale aj rozosievajú nenávisť a strach".