Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda: Úlohou pohraničnej stráže by mala byť ochrana hraníc

Maďarský pohraničný policajt dáva inštrukcie migrantom zo Sýrie po tom, ako prekročili vchod na plote s ostnatým drôtom na srbskej hranici s Maďarskom pri srbskom meste Hajdukovo 25. augusta 2015. Foto: TASR/AP

Podľa slov poradcu maďarského premiéra pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi z 1500 členov tejto stráže plní skutočné úlohy ochrany hraníc menej ako 500.

Budapešť 3. novembra (TASR) - Prvotnou úlohou Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, ktorá 6. októbra vznikla ako nástupca agentúry Frontex, by mala byť ochrana hraníc, a nie vybavovanie záležitostí týkajúcich sa žiadostí o azyl. Vyhlásil to dnes v maďarskej verejnoprávnej televízii M1 poradca premiéra pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi.

Podľa jeho slov z 1500 členov tejto stráže plní skutočné úlohy ochrany hraníc menej ako 500, zvyšní sú experti na víza či odtlačky prstov, ďalší sú komunikačnými dôstojníkmi.

"Profilom tejto organizácie teda nie je ochrana hraníc, ale skôr poskytnúť organizovanú pomoc prisťahovalcom s cieľom dostať ich do Európskej únie a zachrániť ich z mora," dodal Bakondi.

Poradca zdôraznil, že Maďarsko nesúhlasilo s príslušným návrhom, pretože stanoviskom vlády je, aby prvotnou úlohou tejto organizácie bola ochrana hraníc.

Podotkol, že na maďarsko-srbskom úseku hraníc plní úlohy ochrany 8000 pohraničníkov a policajtov, pohraničná stráž EÚ má však iba 1500 príslušníkov. Maďarsko posiela do tejto organizácie 65 ľudí.