Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda vydala zoznam bezpečných krajín z pohľadu migrácie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vládne nariadenie s uvedeným zoznamom bolo zverejnené v maďarskom vestníku v utorok.

Budapešť 22. júla (TASR) - Maďarská vláda vydala zoznam krajín, ktoré v zmysle zákona o štatúte utečencov sú bezpečnými krajinami pôvodu a bezpečnými tretími krajinami. Ako dnes uviedlo internetové vydanie denníka Népszabadság, na tomto zozname figurujú aj štáty západného Balkánu, odkiaľ prichádza do Maďarska najviac ilegálnych prisťahovalcov.

Vládne nariadenie s uvedeným zoznamom bolo zverejnené v maďarskom vestníku v utorok. Za bezpečné krajiny pôvodu migrantov a za bezpečné tretie krajiny, cez ktoré migranti putujú, sú označené členské krajiny Európskej únie a kandidáti na členstvo v EÚ, ako Albánsko, Čierna Hora, Macedónsko a Srbsko, avšak s výnimkou Turecka.

Za bezpečné krajiny považuje Maďarsko z pohľadu migrácie aj členské štáty Európskeho hospodárskeho priestoru, členské štáty USA, v ktorých nevykonávajú trest smrti, ďalej Švajčiarsko, Bosnu, Kosovo, Kanadu, Austráliu a Nový Zéland.


ZVEREJNILI ZOZNAM BEZPECNYCH KRAJIN by terazmedia

Podľa vládneho nariadenia ak žiadateľ o štatút utečenca pochádza z krajiny uvedenej na zozname bezpečných štátov, má možnosť v azylovom procese individuálne dokázať, že jeho krajina nespĺňa podmienky bezpečnej krajiny pôvodu.

V prípade, že migrant pricestoval do Maďarska cez bezpečnú tretiu krajinu, v azylovom procese bude mať umožnené dokázať, že v jeho prípade v krajine uznanej Maďarskom za bezpečnú tretiu krajinu nebola príležitosť na účinnú medzinárodnú ochranu.

Maďarský parlament koncom júna poveril kabinet, aby vydal nariadenie obsahujúce zoznam bezpečných tranzitných krajín. Ak migranti pochádzajúci z rizikových krajín pricestujú do Maďarska cez bezpečné krajiny, v zmysle tohto nariadenia sa nemôžu uchádzať v Maďarsku o štatút utečenca.

Podpredseda vládnej strany Fidesz Lajos Kósa pri schvaľovaní návrhu v parlamente povedal, že kto je skutočne utečencom, by mal zostať v prvej krajine, kde už nie je v ohrození života.

"Maďarsko nemôže prijať všetkých ilegálnych migrantov," zdôraznil Kósa, podľa ktorého je politických utečencov iba jedno percento migrantov - tých však Maďarsko vpustí.