Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Opozičné strany v Maďarsku na protest opustili rokovaciu sálu

Archívna snímka Foto: TASR/AP

S platnosťou od 1. marca vstúpili v Maďarsku do platnosti sprísnené pravidlá práce štátnych úradníkov.

Budapešť 4. marca (TASR) - Maďarské opozičné strany opustili v pondelok rokovaciu sálu parlamentu na protest proti ďalším krokom vlády premiéra Viktora Orbána a vydali sa k sídlu dôchodkového riaditeľstva štátnej pokladnice MÁNY, kde demonštrovali proti zákonu upravujúcemu štatút štátnych úradníkov.

S platnosťou od 1. marca vstúpili v Maďarsku do platnosti sprísnené pravidlá práce štátnych úradníkov. Zamestnancom štátnej správy sa začína pracovný čas o 06.45 h a denne musia odpracovať deväť hodín. Nový zákon chcú opozičné strany napadnúť na ústavnom súde.

Pred novinármi zástupcovia opozičných strán zdôraznili, že v uplynulých deviatich rokoch sa stavali konštruktívne k parlamentnej práci a k zákonodarstvu. Avšak premiér Orbán a jeho strana Fidesz opozíciu ignorujú, preto jej jedinou možnosťou je ukázať Orbánovi odpor na ulici.

Podľa poslanca najsilnejšej opozičnej strany Jobbik Lajosa Kepliho opozičné strany zomkla koncom vlaňajšieho roka ostro kritizovaná novela zákonníka práce o rozšírení rámca nadčasov, čo potrvá až dovtedy, kým bude pokračovať "šalenie" vlády.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)