Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarské predsedníctvo V4 predstaví výtvarníkov tohto zoskupenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovenskú časť výstavy zabezpečovala v spolupráci s hlavným organizátorom a Maďarským inštitútom v Bratislave Slovenská výtvarná únia.

Budapešť/Brusel 19. februára (TASR) - Výstavu z tvorby súčasných výtvarných umelcov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sprístupnia v utorok v bruselskej Galérii Artthema. Podujatie otvorí minister riadiaci úrad maďarskej vlády János Lázár, ktorého krajina od júla 2017 predsedá zoskupeniu V4.

Na organizácii výstavy sa podieľali MANK – Maďarská umelecko-tvorivá verejnoprospešná nezisková spoločnosť v spolupráci s Kanceláriou predsedu maďarskej vlády a so Stálym zastúpením Maďarska pri Európskej únii v Bruseli.

Slovenskú časť výstavy zabezpečovala v spolupráci s hlavným organizátorom a Maďarským inštitútom v Bratislave Slovenská výtvarná únia (SVÚ).

V kurátorskej koncepcii Róberta Makara sa na výstave predstavia nasledujúci slovenskí autori: Stano Bubán, Žofia Dubová, Katarína Kissoczy, Pavol Kráľ, Milan Lukáč, Igor Minárik, Štefan Oslej, Rastislav Podoba, Peter Roller, Filip Sabol, Rudo Sikora, Stanislav Stankóci, Robert Szittay a Kateřina M. Václavková, pôsobiaci vo vyjadrovacom médiu maľby a sochy, informovala TASR SVÚ.

Organizátori výstavy pripomínajú, že v uplynulých desaťročiach sa síce objavili čiastkové pokusy o zobrazenie súčasného výtvarného umenia V4, terajší komplexný prístup k prezentácii je ale podľa nich bezprecedentný.

"Súčasná výstava má preukázať, že vyšehradská spolupráca nie je obmedzená iba na politiku a hospodárstvo, ale má zdôrazniť kultúrne hodnoty ducha Vyšehradu v 21. storočí a zobraziť segment súčasného výtvarného umenia v sídle Európskej únie. Maďarsko ako predsedajúca krajina zoskupenia vyvinulo vedomé úsilie o vybudovanie mostov medzi týmto regiónom a Bruselom s cieľom získať novú dynamiku v oblasti kultúrneho života nad rámec súčasnej politickej a hospodárskej spolupráce,"
uvádzajú maďarskí organizátori.

Výstava potrvá do 18. marca 2018.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach