Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Maďarské predsedníctvo V4 zvolalo schôdzu s Východným partnerstvom

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa informácie maďarského rezortu diplomacie sa stretnutia zúčastnia aj komisár Európskej únie pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení a minister zahraničných vecí Estónska.

Budapešť 30. augusta (TASR) - Maďarsko, ktoré v súčasnosti predsedá zoskupeniu Vyšehradská štvorka (V4), zvolalo na štvrtok 31. augusta schôdzku ministrov zahraničných vecí V4 a krajín Východného partnerstva - Arménska, Azerbajdžanu, Bieloruska, Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny.

Podľa informácie maďarského rezortu diplomacie sa stretnutia zúčastnia aj komisár Európskej únie pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn a minister zahraničných vecí Estónska Sven Mikser, ktorého krajina v súčasnosti predsedá Rade EÚ.

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák 10. júla v Budapešti na schôdzke ministrov zahraničných vecí V4 - Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska - s delegáciami Rakúska, Chorvátska a Slovinska povedal, že Slovensko plne podporuje ambiciózny program práve sa začínajúceho maďarského predsedníctva.

"Som rád, že pokračujeme v našich tradičných a osvedčených formátoch, pokiaľ ide o ministrov zahraničných vecí, to znamená stretnutia s partnermi zo západného Balkánu, z Východného partnerstva, s nordicko-baltickou skupinou, ale zároveň veľmi flexibilne rozširujeme tieto partnerstvá aj o nových partnerov vo formáte V4 plus," dodal šéf slovenskej diplomacie.