Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarské železnice kúpia ďalšie nové elektrické vlakové súpravy

Ilustračné foto: TASR/František Iván

Maďarská železničná spoločnosť pre osobnú dopravu MÁV-Start bude môcť kúpiť s využitím fondov Európskej únie ďalších 21 nových elektrických vlakových súprav pre budapeštiansku prímestskú dopravu.

Budapešť 10. novembra (TASR) - Maďarská železničná spoločnosť pre osobnú dopravu MÁV-Start bude môcť kúpiť s využitím fondov Európskej únie (EÚ) ďalších 21 nových elektrických vlakových súprav pre budapeštiansku prímestskú dopravu. Podľa dnešnej informácie agentúry MTI o tom nedávno rozhodla maďarská vláda.

Osobné vlaky začnú premávať od konca budúceho roka. Podľa dnes zverejneného spoločného vyhlásenia Ministerstva národného hospodárstva (NFM) a MÁV-Startu vláda schválila základné technické parametre plánovaného nákupu a vyzvala ministra hospodárstva, aby vypísal verejnú súťaž.

Bezbariérové vlaky majú mať kapacitu minimálne 200 sedadiel, aspoň polovica súpravy musí byť nízkoplošinová a musia dosiahnuť rýchlosť 160 km/h. Prvých šesť súprav by mohli prevziať už v polovici budúceho roka.

MÁV-Start vypísal spoločne s maďarsko-rakúskou štátnou spoločnosťou Györ-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) otvorený tender na osobné elektrické vlakové súpravy naposledy v novembri 2012 v počte 42 plus 6. Víťazom sa vtedy stal výrobca Stadler Bussnang AG, ktorý vlaky dodá do konca roka 2015.