Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarských demonštrantov odsúdili na verejnoprospešné práce

Foto: Ilustračné foto

Cieľom spontánneho zhromaždenia bolo vyjadriť nespokojnosť s tým, že prezident J. Áder podpísal vládnu novelu vysokoškolského zákona, ktorá ohrozuje ďalšie pôsobenie Stredoeurópskej univerzity.

Budapešť 13. apríla (TASR) - Budapeštiansky ústredný krajský súd dnes v zrýchlenom procese uznal za vinných dvoch demonštrantov, ktorí v pondelok večer na protivládnom protestnom zhromaždení hodili na stenu prezidentského paláca fľaše s farbou.

Podľa spravodajského servera borsonline.hu dvojicu obvinenú z trestného činu hromadnej výtržnosti odsúdil súd na verejnoprospešné práce.

Farba znečistila aj uniformy viacerých policajtov, ktorí sídlo prezidenta - Sándorov palác - chránili pred demonštrujúcimi.

Márton G. bude musieť v zmysle verdiktu odpracovať 300 hodín a Gergö V. 200 hodín, v opačnom prípade pôjdu do väzenia.

Na pojednávaní zaznelo, že farba bola umývateľná vodou, preto nespôsobila žiadne škody na budove, ani na policajných uniformách. Obaja obvinení sa ospravedlnili policajtom, ktorí ich ospravedlnenie prijali, dodal server.

Cieľom pondelkového spontánneho zhromaždenia stoviek mladých ľudí bolo vyjadriť nespokojnosť s tým, že prezident János Áder podpísal vládnu novelu vysokoškolského zákona, ktorá ohrozuje ďalšie pôsobenie Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Maďarsku. Prezident ju podpísal aj napriek ostrým protestom doma i v zahraničí.