Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Európa bojuje so snehom: Hrozia víchrice a lavíny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Meteorológovia varujú, že do štvrtka môže na severnej strane Álp napadnúť 20-60 centimetrov nového snehu.

Budapešť 8. januára (TASR) - Maďarská meteorologická služba OMSZ vydala na utorok varovanie pred snežením a závejmi a pri západných hraniciach krajiny aj pred mrznúcim dažďom, informovala agentúra MTI.

Sneženie sa rozšíri aj na východnú časť krajiny. Najviac snehu napadne v župách Komárom-ostrihomskej, Peštianskej a Novohradskej. Snehová prikrývka tam dosiahne 10-15 centimetrov.

Záveje sa môžu tvoriť na Dolnej zemi a na východ od Tisy.

OMSZ na Facebooku informovala, že padol tohtoročný teplotný rekord. V utorok nadránom klesla ortuť teplomera v mestečku Vásárosnamény v Sabolčsko-satmársko-berežskej župe až na -18,6°C. Meteorológovia pripomenuli, že pred dvoma rokmi 8. januára namerali v obci Tésa v Peštianskej župe -28,1°C.

Na budapeštianskom Medzinárodnom letisku Franza Liszta uzatvorili v utorok popoludní vzletovú dráhu číslo 2. Podľa maďarského spravodajského servera Index.hu bolo príčinou tohto opatrenia silné sneženie.

Z dráhy číslo 1 priebežne odstraňujú sneh a niektoré lietadlá pripravujúce sa na pristátie musia krúžiť vo vzduchu.

Znížená viditeľnosť spôsobená snežením komplikuje dopravu v celom Maďarsku, vlaky ale zatiaľ premávajú podľa cestovného poriadku.

Menšie obmedzenia zaznamenali v premávke spojov budapeštianskeho dopravného podniku BKK, píše internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság, podľa ktorého pre silné sneženie nejazdia autobusy liniek 65 a 65A.


Spravodajca TASR Ladislav Vallach

VIDEO: Atény trápi sneh







Sneženie komplikuje dopravu v Rakúsku, Nemecku a Holandsku



V Rakúsku platí aj v utorok varovanie pred hustým snežením, v dôsledku ktorého hrozia v horských oblastiach lavíny. Informovala o tom agentúra AP s tým, že v mnohých častiach Rakúska sneh skomplikoval prejazdnosť ciest a ľudia tak uviazli vo svojich domoch.



Meteorológovia varujú, že do štvrtka môže na severnej strane Álp napadnúť 20-60 centimetrov nového snehu.

Vo väčšine rakúskych vysokohorských oblastí stále platí štvrtý, resp. tretí stupeň lavínového nebezpečenstva.



So snehom podľa agentúry DPA zápasia i v južnom a východnom Nemecku. Na snehovú víchricu sa pripravujú v prístavnom meste Hamburg ležiacom v severnom Nemecku.

Varovanie pred meškaním a zrušením letov pre husté sneženie už vydalo taktiež amsterdamské letisko Schiphol. Letecká spoločnosť KLM rušila doposiaľ 159 letov z a do cieľových destinácií v Európe.

Mohutná víchrica sprevádzaná snežením by mala najviac zasiahnuť severozápadné pobrežné oblasti Holandska.