Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Maďarskí extrémisti protestovali proti vlne ilegálnej migrácie

Proti narastajúcej vlne ilegálnej migrácie, ktorá zasiahla v uplynulých mesiacoch Maďarsko, protestovali dnes v Budapešti prívrženci extrémistického Mládežníckeho hnutia 64 stolíc (HVIM). Na snímke demonštranti s transparentom s nápisom "Maďarsko nie je utečeneckým táborom". Budapešť, 10. júla 2015. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Podľa spolupredsedu HVIM Györgya Gyulu Zagyvu je zrejmé, že vlna migrantov je organizovaná a umelo vygenerovaná.

Budapešť 10. júla (TASR) - Proti narastajúcej vlne ilegálnej migrácie, ktorá zasiahla v uplynulých mesiacoch Maďarsko, protestovali dnes v Budapešti prívrženci extrémistického Mládežníckeho hnutia 64 stolíc (HVIM). Heslom podujatia bolo "Bráňme sa, Maďarsko nie je utečeneckým táborom".

Stovky radikálov sa zhromaždili pred hlavným vchodom Východnej stanice (Keleti pályaudvar). Predstavitelia hnutia zdôraznili nutnosť postavenia zábran na srbsko-maďarských hraniciach. Terajší starosta prihraničnej obce Ásotthalom a zakladajúci člen HVIM László Toroczkai vyjadril spokojnosť, že vláda sa rozhodla postaviť zábrany.

"Ako prvý som v Maďarsku prišiel s nápadom vybudovať na hranici plot. Som rád, že sa podarilo dosiahnuť tento cieľ. Tvrdo sme pracovali na tom, aby sme opäť chránili naše hranice, pretože v súčasnosti niet väčšieho nebezpečenstva než migrácia, ktorá ohrozuje našu vlasť i Európu," povedal Toroczkai pred demonštráciou.

Proti narastajúcej vlne ilegálnej migrácie, ktorá zasiahla v uplynulých mesiacoch Maďarsko, protestovali dnes v Budapešti prívrženci extrémistického Mládežníckeho hnutia 64 stolíc (HVIM). Stovky radikálov sa zhromaždili pred hlavným vchodom Východnej stanice (Keleti pályaudvar). Budapešť, 10. júla 2015.
Foto: TASR/Ladislav Vallach
Podľa spolupredsedu HVIM Györgya Gyulu Zagyvu je zrejmé, že vlna migrantov je organizovaná a umelo vygenerovaná. Výnimkou je Sýria, v ktorej vojnu spôsobili USA a Izrael, zdôraznil Zagyva. Ako dodal, migrantov by mala vracať maďarská vláda do Srbska, ale nemá na to odvahu.

"Ak treba, budeme každý deň protestovať, pôjdeme aj pred utečenecké tábory a k južnej hranici. Nemôžeme dovoliť, aby Maďarsko zaplavili hordy afrických utečencov," dodal Zagyva s poznámkou, že migrantom takto chcú dať najavo, že sa im neoplatí vstúpiť na územie Maďarska.

Na Barossovom námestí pred demonštráciou HVIM sa zhromaždila aj skupina ľudí, ktorí vyjadrili podporu migrantom. Tábor niekoľkých desiatok protidemonštrantov sa vydal smerom k odporcom migrácie, polícia však zabránila ich priamemu kontaktu a zastavila ich zhruba 100 metrov od seba.

Poriadok v okolí oboch zhromaždení zabezpečovalo množstvo príslušníkov zásahovej jednotky polície.

Protidemonštranti spoza policajného kordónu vykrikovali a nadávali extrémistom do nacistov. Obe zhromaždenia sa napokon skončili krátko po 19.00 h bez vážnejších incidentov. Pod dohľadom polície okolo Východnej stanice potom ešte menšie skupinky diskutovali o situácii s migrantmi.