Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Maďarskí ministri postupne odchádzajú z nadácií vysokých škôl

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Vzdelávacie inštitúcie, ktoré sú pod kontrolou vládnej strany Fidesz nemôžu podľa rozhodnutia EK získať nové granty z programu spolupráce a výmeny vzdelávania Erasmus+.

Budapešť 16. februára (TASR) - Maďarskí ministri postupne odchádzajú z nadácií vysokých škôl po tom, čo Európska komisia rozhodla, že tieto vzdelávacie inštitúcie nemôžu získať nové granty z programu Erasmus. Konštatoval to vo štvrtok webový ekonomický server Menedzsment Fórum (Mfor.hu), ktorý uviedol, že minister financií Mihály Varga v stredu na sociálnej sieti oznámil, že vystupuje z nadácie Starobudínskej univerzity. Informuje spravodajca TASR.

Uvedený zdroj pripomenul, že šéf úradu vlády Gergely Gulyás minulý týždeň oznámil, že na rokovaní kabinetu avizovali odstúpenie z nadácií ministerka spravodlivosti Judit Vargová, minister energetiky Csaba Lantos, výstavby a dopravy János Lázár, financií Mihály Varga, poľnohospodárstva István Nagy, zahraničných vecí Péter Szijjártó a minister pre miestny rozvoj Tibor Navracsics.

Ministri oznámili, že s platnosťou od 15. februára nebudú pokračovať v činnosti v správnych radách nadácií vysokých škôl, avšak podľa Menedzsment Fórumu sú na webových stránkach desiatich dotknutých univerzít údaje o členstve v nadáciách nezmenené. Výnimkou sú dve nadácie škôl, v ktorých už nefigurujú ministri Navracsics a Szijjártó.

Minister financií Varga síce v stredu na Facebooku oznámil, že odstupuje z kuratória, avšak na webovej stránke Nadácie Rudolfa Kalmana pri Starobudínskej univerzite ešte stále figuruje jeho meno.

Podľa Mfor.hu sa však eurokomisia neuspokojí len s odchodom ministrov z nadácií, budú tak musieť urobiť aj ostatní členovia vlády – štátni tajomníci a vládni spolnomocnenci.

Navracsics 25. januára rokoval s komisárom EK pre rozpočet Johannesom Hahnom a s komisárkou EK pre vzdelávanie Marijou Gabrielovou. Rokovania podľa Navracsicsa pokračujú tak, aby maďarská vláda mohla vyriešiť výhrady sformulované Európskou komisiou.

"Takmer v polovici z 21 univerzít sú členmi nadácií politici. V ich prípade EK vzniesla svoje výhrady pre konflikt záujmov. Oboznámil som eurokomisárov s postojom maďarskej vlády, že neexistuje žiadna prekážka, ktorá by nám bránila v zmene," zdôraznil.

Vzdelávacie inštitúcie, ktoré sú pod kontrolou vládnej strany Fidesz a ich predstavitelia sú členmi nadácií vysokých škôl, nemôžu podľa rozhodnutia EK získať nové granty z programu spolupráce a výmeny vzdelávania Erasmus+ ani z rámcového programu výskumu a inovácií Horizont Europe.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)