Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarskí neonacisti si pripomenuli Deň cti, prišli aj Slováci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súčasne s neonacistickým zhromaždením sa konala aj protidemonštrácia približne stovky antifašistov.

Budapešť 13. februára (TASR) - Maďarské extrémne pravicové organizácie si dnes v Budapešti na budínskom hradnom vrchu pripomenuli 71. výročie neúspešného pokusu o prelomenie obkľúčenia Červenou armádou na Budíne zvyškami nemeckých obrancov a maďarských fašistov Ferenca Szálasiho. Medzi stovkami účastníkov boli podľa agentúry MTI aj členovia Slovenskej pospolitosti.

Udalosti z 11. februára 1945, keď sa zvyšky pôvodných zhruba 100.000 nemeckých a maďarských obrancov v sprievode stoviek civilistov pokúsili prelomiť obkľúčenie Červenej armády a cez kopcovitý terén z hradného vrchu utiecť na západ, neonacisti označujú ako "Deň cti".

Dnešné zhromaždenie zorganizovali extrémistické organizácie Magyar Nemzeti Arcvonal, Pax Hungarica Mozgalom a Hungária Skins. Rečníci podujatia oslavovali hrdinstvo nemeckých a maďarských vojakov.

Viacerí účastníci si obliekli rovnošaty pripomínajúce nemecké a maďarské uniformy z druhej svetovej vojny. Z ampliónov zneli dobové vojenské piesne, niektoré vlajky pripomínali symboly strany fašistických Šípových krížov.

Súčasne s neonacistickým zhromaždením sa konala aj protidemonštrácia približne stovky antifašistov, ktorí kričali: "Nacisti domov!" či "Špinaví nacisti!" Polícia tieto dva tábory oddelila od seba zábranami a policajným kordónom.

V sobotu 6. februára si stovky neonacistov pripomenuli "Deň cti" pochodom a koncertom v meste Székesfehérvár. Proti podujatiu protestovalo okrem iných aj viedenské Centrum Simona Wiesenthala.

Župná polícia tento týždeň na základe viacerých žalôb nariadila vyšetrovanie voči neznámym osobám podozrivým z trestného činu popierania zločinov nacistického alebo komunistického režimu, ako aj z prečinu používania zakázaných symbolov tyranie.

Zhromaždení, medzi ktorými sa objavili aj osoby v rovnošate SS, tam oslavovali vojská Waffen SS a Szálasiho. Prítomní boli členovia Novej maďarskej gardy, Mládežníckeho hnutia 64 stolíc a ďalších extrémne pravicových organizácií.