Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarskí odborári iniciujú referendum proti zákazu predaja v nedeľu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Poslanci parlamentu 16. decembra 2014 schválili zákon, ktorým od 15. marca tohto roka zavádzajú zákaz zamestnávať v nedeľu v obchodnom sektore.

Budapešť 16. januára (TASR) - Maďarský odborársky zväz Liga odbory spolu s Celoštátnym zväzom podnikateľov (VOSZ) iniciujú ľudové hlasovanie proti zákazu otvorenia obchodov v nedeľu, oznámil dnes v Budapešti predseda Ligy István Gaskó.

Podľa agentúry MTI predseda zdôraznil, že v tejto iniciatíve budú spolupracovať s občianskymi organizáciami, nie však s politickými stranami.

"Ak Národná volebná komisia schváli iniciatívu referenda niektorej strany, potom sa stiahneme a necháme na svojich členov, či sa plebiscitu zúčastnia," dodal Gaskó.

Opozičná strana Demokratická koalícia (DK) dnes avizovala, že iniciuje petíciu, ktorej cieľom je dosiahnuť, aby vláda vo svojej kompetencii vypísala referendum o zrušení zákona zakazujúceho nedeľňajšie otvorenie obchodov, prípadne aby upravila zákon o referende. Podľa teraz platnej právnej normy je takmer nemožné dosiahnuť, aby bolo ľudové hlasovanie, tvrdí DK.

Poslanci parlamentu 16. decembra 2014 schválili zákon, ktorým od 15. marca tohto roka zavádzajú zákaz zamestnávať v nedeľu v obchodnom sektore. Výnimkou sú obchody s rozlohou do 200 metrov štvorcových, v ktorých môžu ale pracovať iba majitelia, prípadne ich rodinní príslušníci.

Návrh zákona o povinnom odpočinku v nedeľu predložila menšia vládna strana - Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP).