Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarskí učitelia štrajkovali dve hodiny, chystajú ďalší protest

Prázdna trieda v gymnáziu v maďarskom Miškovci 15. apríla 2016. Foto: TASR/AP

Ďalší, tentoraz už celodenný štrajk učiteľov je v Maďarsku naplánovaný na stredu 20. apríla.

Budapešť 15. apríla (TASR) - Dnešný dvojhodinový štrajk maďarských učiteľov mal nižšiu účasť a pokojnejší priebeh než ich predošlá protestná akcia, ktorá sa konala koncom marca a trvala iba hodinu. Informuje o tom spravodajský portál Budapest Business Journal (BBJ).

Najnovší výstražný štrajk učiteľov sa konal v čase od 08.00 do 10.00 h, podľa BBJ z iniciatívy občianskeho hnutia Tanítanék (Učil by som), zatiaľ čo podľa predošlej správy rozhlasovej stanice Klubrádió bol organizátorom Demokratický odborový zväz pedagógov (PDSZ).

Ďalší, tentoraz už celodenný štrajk učiteľov je v Maďarsku naplánovaný na stredu 20. apríla. Organizovať ho bude väčšia odborová organizácia Odborový zväz pedagógov (PSZ) a očakáva sa, že sa doň zapojí väčšina maďarských učiteľov, ako aj zamestnancov z iných sektorov.

Všetky školy i materské škôlky boli počas dnešného štrajku otvorené. Vzdelávacie zariadenia by nemali prerušiť činnosť ani počas budúcotýždňovej celodennej akcie.

Maďarskí pedagógovia požadujú zmeny vo fungovaní štátneho orgánu, ktorý prevádzkuje verejné školské zariadenia, zníženie počtu vyučovacích hodín, úpravu miezd technických pracovníkov škôl a zabezpečenie finančných zdrojov, ktoré by umožnili vyplácať učiteľom prémie za kvalitnú výučbu.

Učitelia protestovali 17. marca proti situácii vo verejnom školstve formou občianskej neposlušnosti. Predtým, 15. marca, protestovalo vyše 30.000 učiteľov pred parlamentom v Budapešti.