Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Socialisti: Nech nemecké voľby vyhrá ktokoľvek, pôjde proti Orbánovi

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Europoslanec István Újhelyi povedal, že jedným z najsilnejších nemeckých kritikov autokratickej protieurópskej politiky premiéra V.Orbána je kandidát sociálnych demokratov Martin Schulz.

Budapešť 24. septembra (TASR) - Nezávisle na tom, kto v Nemecku dnes vyhrá parlamentné voľby, sa v každom prípade začne nové obdobie v Európe, ale aj v nemecko-maďarských vzťahoch. Podľa agentúry MTI to dnes uviedol vo vyhlásení poslanec Európskeho parlamentu za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) István Újhelyi.

"Nemecko bude mať proeurópsku vládu, ktorá môže v základoch pretvoriť európske spoločenstvo, a ktorá sa stavia jasne proti iliberálnemu blúzneniu, ktoré charakterizuje vládu premiéra Viktora Orbána," píše ľavicový politik.

Podľa jeho slov jedným z najsilnejších nemeckých kritikov autokratickej protieurópskej Orbánovej politiky je kandidát sociálnych demokratov Martin Schulz. "Ak by Nemecko viedol Schulz, znamenalo by to pre Európu a Maďarsko zrejme výhodu, avšak pre Orbána vážnu prehru a neúprosného politického protivníka," dodal Újhelyi.

Eurposlanec podotkol, že ani v prípade víťazstva Angely Merkelovej by maďarská vládna strana Fidesz nemala dôvod oslavovať, pretože kandidátka ľudovcov na post kancelára má radikálne odlišné postoje k zachovávaniu európskych, kresťanských a demokratických hodnôt od postojov skorumpovaného Orbánovho Fideszu.