Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Socialisti: Uznesenie voči Maďarsku je prelomovým bodom

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Podľa europoslanca T. Szanyiho Európa odkázala maďarskému premiérovi V. Orbánovi, že ďalej nestrpí postupné budovanie diktatúry. Vládni poslanci hovoria o tlaku na Maďarsko.

Budapešť 17. mája (TASR) - Dnes prijaté uznesenie Európskeho parlamentu (EP), ktoré z dôvodu systematického ohrozovania právneho štátu navrhuje spustiť voči Maďarsku proces právneho konania podľa článku č. 7 Lisabonskej zmluvy, je morálnym i politickým prelomovým bodom. Podľa komerčnej rozhlasovej stanice InfroRádió to povedal poslanec EP za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) Tibor Szanyi v reakcii na rozhodnutie europarlamentu.

"Rozhodnutie je morálnym a politickým prelomom z hľadiska odhalenia charakteru Orbánovej politiky, ktorá spôsobila Maďarsku izoláciu v rámci Európy," konštatoval maďarský ľavicový europoslanec.

Szanyi tiež zdôraznil, že v tomto prípade ľavicový návrh zrejme podporilo aj množstvo konzervatívnych poslancov z Európskej ľudovej strany (EPP), do ktorej patrí aj strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána.

Podľa jeho slov Európa Orbánovi odkázala, že už ďalej nestrpí v Únii postupné budovanie diktatúry namierenej proti demokracii a proti EÚ. "Je dôležité, že uznesenie EP poukazuje aj na prepojenie na korupciu, čím vyzýva Európsku komisiu, aby preverila využívanie európskych fondov v Maďarsku," dodal europoslanec, ktorý sa aktívne zúčastnil prípravy tohto uznesenia.

Výsledkom schváleného dokumentu môžu byť rôzne sankcie vrátane pozastavenia hlasovacieho práva v EÚ.

Návrh uznesenia predloženého frakciou sociálnych demokratov a socialistov (SPE), Alianciou liberálov a demokratov za Európu (ALDE), zelenými a ľavicou podporila aj časť EPP, ktorej členom je i strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána.

Vládny blok: Tlak na maďarskú vládu stúpa



Tlak na maďarskú vládu v súvislosti s povinnými prisťahovaleckými kvótami stúpa. Cieľom uznesenia Európskeho parlamentu, ktorý dnes navrhol spustiť právne konanie voči Maďarsku, je nanútiť krajine ilegálnych prisťahovalcov, reagovali na rozhodnutie parlamentu poslanci EP za maďarský vládny blok Fidesz-Kresťansko-demokratická ľudová strana (KDNP).

Podľa komerčnej rozhlasovej stanice InfoRádió europoslanci vládneho bloku vo vyhlásení uviedli, že odmietajú "najnovší politický útok voči Maďarsku". Deklarovali, že v Bruseli budú aj naďalej reprezentovať záujmy Maďarov, a preto nepripustia ilegálnu migráciu.

Szijjártó: Na územie Maďarska nevkročí ani jeden ilegálny prisťahovalec


Je zrejmé, že európske inštitúcie nedokážu prijať, že maďarská vláda vedie aj napriek medzinárodnému tlaku takú migračnú politiku, v ktorej zohľadňuje výhradne bezpečnosť Maďarov. Povedal to dnes maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó pre agentúru MTI.

"Je úplne jedno, aký tlak chcú na nás vyvinúť, je úplne jedno, aké uznesenia prijmú v EP, cieľom maďarskej vlády je zaručiť bezpečnosť Maďarska a Maďarov. Každý si môže byť istý, že na územie Maďarska nevkročí ani jeden ilegálny prisťahovalec," zdôraznil Szijjártó.


Za nezáväznú rezolúciu hlasovalo celkom 393 poslancov EP, proti ich bolo 221.

Hoci uznesenie má skôr symbolický význam, EP ním môže vyvinúť určitý tlak na maďarského premiéra. Vo veci však v konečnom dôsledku musí jednomyseľne rozhodnúť Rada EÚ, Maďarsko sa v tomto prípade ako dotknutá krajina nepočíta.