Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Maďarskí študenti opäť protestujú v Budapešti

Demonštrácia študentov v Budapešti Foto: TASR/AP

Okolie neďalekého parlamentu zabezpečoval kordón policajtov.

Budapešť 17. decembra (TASR) – Tisíce ľudí dnes demonštrovali pred budovou rezortu školstva v Budapešti na Szalayho ulici v prvom rade proti reforme vysokého školstva. Účastníkmi protestného zhromaždenia boli najmä študenti. Okolie neďalekého parlamentu zabezpečoval kordón policajtov.

Demonštráciu zorganizovalo občianske združenie Humán Platform, ktoré založili nedávno na ochranu nezávislých divadiel, neskôr sa k tejto iniciatíve pridali ďalšie skupiny, ktoré patria pod pôsobnosť maďarského ministerstva pre ľudské zdroje. Na podujatí vystúpili s prejavmi aj zástupcovia Združenia nezávislých umelcov a Združenia maďarských lekárov.

Podľa nich demonštrácia je nutná, pretože "poskytovanie základných občianskych služieb v decembri 2012 sa dostalo do krízovej situácie".

Súčasne s demonštráciou na uliciach Budapešti pokračoval aj protest stredoškolákov a na tento týždeň avizovali aj ďalšie zhromaždenia v hlavnom meste i na vidieku.

Po rokovaní parlamentných frakcií vládnych strán Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) predseda frakcie Fideszu Antal Rogán dnes vyhlásil, že maďarská vláda vypočula, pochopila a rozptýlila obavy študentov, ktoré sa zakladali na tom, že sa domnievali, že na budúci rok budú musieť platiť za štúdium na vysokej škole. Rogán informoval, že premiér a predseda Fideszu Viktor Orbán oboznámil kluby poslancov s princípmi vládneho rozhodnutia týkajúceho sa fungovania vysokého školstva na budúci rok. Kabinet podľa slov Rogána pripravuje systém, v ktorom v roku 2013 nebude musieť platiť za štúdiá na vysokej škole ten, kto dosiahne požadovaný počet bodov pre danú katedru. Štátnu podporu štúdia bude musieť študent vrátiť iba v prípade, ak neukončí školu, alebo sa nezamestná v Maďarsku.

Kabinet 5. decembra rozhodol, že namiesto tohtoročných 31.000 študentov bude môcť bez úhrady študovať na vysokých školách v budúcom roku už iba 10.500. V roku 2010 bolo na vysokých školách pre študentov 53.500 štátom platených miest.

Proti reforme vysokého školstva, proti zavádzaniu poplatkov za štúdium a proti radikálnemu zníženiu bezplatných miest demonštrovali minulý týždeň v Budapešti a ďalších maďarských mestách tisícky študentov. Počas uplynulého víkendu sa k protestom vysokoškolákov pridali už aj študenti stredných škôl.