Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Maďarskí učitelia protestujú po celej krajine, najmä však v Budapešti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Okrem štrajku a protestných zhromaždení učitelia vyjadrujú svoju nespokojnosť aj ďalšími formami.

Budapešť 5. októbra (TASR) - Na viacerých miestach Maďarska začali pedagógovia v stredu živou reťazou protestovať proti neudržateľnej situácii vo vzdelávaní a požadujú zvýšenie platov. Podľa komerčnej televízie HírTV demonštrácie zorganizoval Demokratický odborový zväz pedagógov (PDSZ) a do protestov sa aktívne zapája aj niekoľko ľavicových strán, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Na Alžbetinom moste v Budapešti sa do živej reťaze zapojili aj tisíce študentov a žiakov, ktorí podporujú učiteľov. Ako uviedol server ellenszel.hu, okoloidúce vozidlá a autobusy budapeštianskej mestskej dopravy trúbením vyjadrovali demonštrantom solidaritu.

O ôsmej hodine sa začal štrajk pedagógov, ktorý vyhlásil PDSZ. Viacerí však vyjadrujú protest formou občianskej neposlušnosti, píše ellenszel.hu. Podľa portálu je zákonnou formou demonštrácie iba štrajk.

Na problémy verejného školstva poukazujú protestujúci pedagógovia v celom Maďarsku - Segedíne, Pécsi, Győri, Veszpréme, Miškovci, Budakalászi, Székesfehérvári, Répcelaku, Debrecíne či Szombathelyi. Požadujú vyššie platy, zníženie úväzku a obnovenie štrajkového zákona.

Okrem štrajku a protestných zhromaždení učitelia vyjadrujú svoju nespokojnosť aj ďalšími formami. Na Madáchovom námestí v Budapešti usporiadali pedagógovia deviatich škôl flashmob (nečakanú rýchlu akciu, keď na jednom mieste viac ľudí urobí niečo bizarné alebo vtipné a potom sa bez komentárov rozídu), na ktorom spievali.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)