Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarsko a Poľsko chcú iniciatívne v diskutovať o budúcnosti Európy

Vlajky krajín Vyšehradksej štvorky zľava Slovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Predseda maďarského parlamentu László Kövér zdôraznil, že Európa sa dostala na križovatku ciest, ktorá nie je iba výsledkom migračnej krízy, ale aj brexitu.

Budapešť 12. septembra (TASR) - Maďarsko a Poľsko by v diskusii o budúcnosti Európy chceli zohrať iniciatívnu úlohu, povedal dnes v Budapešti po schôdzke s predsedom poľského Senátu Stanislawom Karczewským predseda maďarského parlamentu László Kövér.

Podľa agentúry MTI Kövér zdôraznil, že Európa sa dostala na križovatku ciest, ktorá nie je iba výsledkom migračnej krízy. "Vnímame veľmi vážne krízové javy v európskom hospodárstve, v demokratickom rozvoji i vo fungovaní inštitúcií Európskej únie," dodal predseda maďarského parlamentu.

"Nastal čas - najmä po brexite - zvážiť, čo chceme v budúcnosti dosiahnuť, akú Európu a akú úniu chcem zanechať našim deťom a vnúčatám," podotkol Kövér s tým, že Poľsko a Maďarsko chcú v tejto diskusii nielen zosúladiť svoje postoje, ale aj zohrať iniciatívnu úlohu.

Karczewski vyjadril názor, že s podporou Poľska bude maďarský hlas v Európskej únii silnejší. "Dvojstranné schôdzky a stretnutia predstaviteľov krajín Vyšehradskej štvorky sú dôležité, pretože tým rastie sila tohto regiónu," povedal.

Predseda poľského Senátu vyjadril vďaku Maďarsku za spôsob, akým sa stará o menšiny žijúce na svojom území. Karczewski sa počas svojej terajšej návštevy Budapešti stretne aj prezidentom Jánosom Áderom a vypočuje si v parlamente prejav premiéra Viktora Orbána.