Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Maďarsko a Srbsko založili Radu pre vzájomnú strategickú spoluprácu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vučič spresnil, že s Maďarskom podpísali aj dohodu o obrane a bezpečnosti.

Budapešť/Palič 20. júna (TASR) - Medzi Maďarskom a Srbskom sa podarilo dosiahnuť dvanásť dohôd, ktoré uľahčia život Maďarom aj Srbom, vyhlásil v utorok srbský prezident Aleksandar Vučič v severosrbskom Paliči, kde vznikla Rada pre strategickú spoluprácu Maďarska a Srbska. Na podujatí sa zúčastnili srbská premiérka Ana Brnabičová, maďarská prezidentka Katalin Nováková a predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Srbi majú slobodu, suverenitu a nezávislosť vo svojej DNA, rovnako ako ja Maďari. "Ak sa tieto dve krajiny prepoja strategickou spoluprácou, uvoľní sa obrovská energia, z ktorej budú profitovať Srbi i Maďari," povedal Orbán.

Vučič spresnil, že s Maďarskom podpísali aj dohodu o obrane a bezpečnosti. "Maďarsko je členom NATO a Srbsko si zachováva neutralitu, ale spolupráca dosiahla úroveň, že to nie je prekážkou a obranná spolupráca môže byť aj takto úspešná," povedal srbský prezident.

Politici sa zhodli v tom, že spolupráca medzi oboma krajinami je výborná aj v oblasti energetiky. Maďarsko pomohlo, aby uplynulá zima bola v Srbsku pokojná, pretože mu umožnilo skladovať plyn vo svojich zásobníkoch.

"Hovorili sme o dôležitých projektoch, akým je výstavba železničnej trate Budapešť – Belehrad, ale aj o najväčšom hraničnom priechode v Európe Kelebia-Tompa, kde sa plánujú významné inovácie, napríklad výstavba logistického centra," dodal Vučič.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)