Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Áder podpísal zákon o právnom sprísnení ochrany štátnych hraníc

Maďarský prezident János Áder, archívne foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Schválené zmeny sa dotknú zákona o utečeneckom štatúte a procesných pravidiel týkajúcich sa štatútu krízového stavu spôsobeného masovou migráciou.

Budapešť 16. marca (TASR) - Maďarský prezident János Áder dnes podpísal zákon o právnom sprísnení ochrany štátnych hraníc, ktorý parlament schválil 7. marca a ktorý okamžite vyvolal kritiku na medzinárodnej scéne. Uviedlo to internetové vydanie denníka Népszava, ktoré pripomína, že ide o jeden z prvých krokov hlavy štátu po jeho pondelňajšom znovuzvolení.

Schválené zmeny sa dotknú zákona o utečeneckom štatúte a procesných pravidiel týkajúcich sa štatútu krízového stavu spôsobeného masovou migráciou.

V zmysle sprísnených podmienok budú môcť migranti požiadať o azyl iba osobne, a to v tranzitných zónach umiestnených priamo na hraniciach. V uvedenej zóne sa budú musieť cudzinci zdržiavať až do právoplatného rozhodnutia Úradu pre prisťahovalectvo a občianstvo (BÁH). Zónu budú môcť žiadatelia opustiť len smerom von z Maďarska - v súčasnej situácii smerom do Srbska.

Sprísnenie sa týka aj mladistvých prichádzajúcich bez sprievodu, aj ich môžu maďarské orgány v zmysle tejto novely zadržiavať v tranzitnej zóne.

Detský fond OSN (UNICEF) požiadal prezidenta, aby zvážil podpísanie tohto zákona. Podľa neho totiž maďarská právna norma postihuje vážne traumatizované deti prichádzajúce z vojnovej zóny. Navyše Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu tento utorok rozhodol, že aj predchádzajúce miernejšie maďarské zákony porušovali Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd.