Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Obvinených v kauze úniku kalu v Ajke zbavil prvostupňový súd viny

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súd v zdôvodnení rozsudku uviedol, že dôvodom katastrofy bola strata stability podložia odkaliska, čo spôsobilo narušenie hrádze.

Budapešť 28. januára (TASR) - V kauze tragického úniku toxického červeného kalu z odkaliska hlinikárne v maďarskej Ajke z roku 2010, pri ktorom zomrelo desať ľudí, vyniesol dnes súd vo Veszpréme rozsudok. Podľa agentúry MTI súd na prvom stupni všetkých 15 obvinených zbavil viny.

Súd v zdôvodnení rozsudku uviedol, že dôvodom katastrofy bola strata stability podložia odkaliska, čo spôsobilo narušenie hrádze.

Predsedníčka senátu Györgyi Szabóová zdôraznila, že občianske a ďalšie spory iniciované v tejto kauze voči hlinikárni nie sú totožné so zisťovaním objektívnej zodpovednosti v rámci trestnoprávneho sporu.

"Senát skúmal trestnoprávnu zodpovednosť osôb, a tak vznikol oslobodzujúci verdikt," dodala Szabóová.

Prokuratúra obžalovala 15 zamestnancov hlinikárne Magyar Alumínium Termelö és Kereskedelmi (Mal) Zrt., vrátane jej generálneho riaditeľa.

Boli obvinení z trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti so smrteľnými následkami, ako aj z trestných činov poškodenia životného prostredia a prírody z nedbanlivosti, porušenia pravidiel hospodárenia s nebezpečným odpadom a všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti, čo dohromady spôsobilo materiálne škody mimoriadne veľkého rozsahu.

V súdnom procese, ktorý sa začal 25. septembra 20012, vypovedalo 232 poškodených a 132 svedkov.

Ekologická katastrofa na západe Maďarska, pri ktorej sa 4. októbra 2010 pretrhla hrádza odkaliska a toxický červený kal zalial obce Kolontár, Devecser a Somlóvásárhely, si vyžiadala desať obetí. Ďalších viac ako 200 ľudí vyviazlo so zraneniami. Zničených bolo okolo 400 domov i celý ekosystém rieky Marcal.