Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Maďarská armáda pripravuje cvičenie na ôsmich miestach krajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Maďarská armáda pripravuje cvičenie na ôsmich miestach krajiny

Budapešť 19. septembra (TASR) - V novembri sa na ôsmich miestach Maďarska začne komplexné vojenské cvičenie armády, aké sa nekonalo už desaťročia. V rozhovore pre denník Magyar Nemzet to v utorok uviedol náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Gábor Böröndi, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Po vypuknutí rusko-ukrajinskej vojny bolo podľa Böröndiho potrebné "zobudiť" maďarské vojsko, ktoré si zvyklo na mier. Prostredníctvom dvoch ostatných cvičení bola preverená pripravenosť a pohotovosť jednotiek a vojakov, pričom boli zistené prvky, ktoré si vyžadujú zásah, dodal.

"V novembri uskutočníme cvičenie v oveľa širšom spektre, kde budeme nielen vykonávať vojenské manévre na ôsmich miestach krajiny, ale chcem aj preveriť, ako dokáže armáda spolupracovať s verejnou správou," povedal náčelník generálneho štábu.

Böröndi podotkol, že počet príslušníkov ozbrojených síl sa stabilizoval a v niektorých dôstojníckych a poddôstojníckych kategóriách sa začal rozširovať.

"V tomto roku je do dôstojníckeho a poddôstojníckeho výcviku (v tzv. systéme Steel Cube) zaradených 500 osôb, čo je dostatočný počet na doplnenie patričného počtu vojakov maďarskej armády," podčiarkol náčelník generálneho štábu.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)