Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Expremiér Bajnai po prehre ľavice odstupuje z postu šéfa Spolu-PM

Gordon Bajnai, archívne foto Foto: TASR/AP Photo

Zjazd Spolu-PM, na ktorom rozhodnú delegáti o novom vedení strany, by sa mohol konať po voľbách do Európskeho parlamentu, tie usporiadajú 25. mája.

Budapešť 9. apríla (TASR) - Vedenie strany Spolu-PM (Együtt-PM) vrátane jej vodcu Gordona Bajnaiho dnes ponúklo demisiu po nedeľňajšej prehre ľavice v maďarských parlamentných voľbách.

Informovala o tom maďarská komerčná televízia ATV odvolávajúc sa na nemenované zdroje blízke strane.

Podľa týchto zdrojov Zjazd Spolu-PM, na ktorom rozhodnú delegáti o novom vedení strany, by sa mohol konať po voľbách do Európskeho parlamentu, tie usporiadajú 25. mája.

Bajnai dnes oznámil, že volebnú kampaň Spolu-PM do EP chce dotiahnuť do konca, v prípade zisku mandátu sa ho ale vzdá.

Strana Spolu-PM pred parlamentnými voľbami spolu s Maďarskou socialistickou stranou (MSZP) a Demokratickou koalíciou (DK) vytvorili ľavicový opozičný blok Zomknutie, ktorý však získal podľa predbežných údajov iba 38 zo 199 mandátov, kým vládny blok Fidesz-KDNP získal až 133 mandátov.

Ultrapravicový Jobbik obsadí 23 a ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) päť kresiel. Definitívne výsledky volieb, ktorých sa zúčastnilo 61,24 percenta oprávnených voličov, budú zverejnené koncom tohto týždňa.