Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Komunistického exministra obžalovali v Maďarsku z vojnových zločinov

Na archívnej snímke z 2. marca 2006 bývalý maďarský minister vnútra Béla Biszku v Budapešti. Foto: TASR/AP/MTI

Béla Biszku ako šéf rezortu vnútra riadil v roku 1956 čistky po krvavom potlačení maďarskej revolúcie.

Budapešť 16. októbra (TASR) - Z vojnových zločinov obžalovala dnes budapeštianska prokuratúra niekdajšieho maďarského komunistického ministra vnútra a predstaviteľa štátostrany Bélu Biszka. Informovala o tom agentúra MTI.

Béla Biszku ako šéf rezortu vnútra riadil v roku 1956 čistky po krvavom potlačení maďarskej revolúcie. Budapeštiansky hlavný prokurátor Tibor Ibolya dnes uviedol, že rola, ktorú Bizsku (92) zohral pri potlačení revolúcie, bola na základe Ženevských konvencií vojnovým zločinom. Obžaloba sa vzťahuje okrem iného na streľby do davu v roku 1956 v Budapešti a Salgótarjáne.

Podľa prokuratúry mal Biszku ako člen Dočasného výkonného výboru Maďarskej socialistickej robotníckej strany (MSZMP) priamy dosah na operatívne vedenie vojenskej rady robotníckych milícií, určoval ciele a vydával úlohy, ktoré rada plnila.

Bizska zadržali v septembri 2012, pričom počas domovej prehliadky u neho našli aj nelegálne držanú muníciu. Za tento čin ho taktiež obžalovali, píše MTI.

Obžalovaný sa nachádza v domácom väzení a proces s ním sa podľa očakávania začne v priebehu nasledujúcich troch mesiacov, spresnila agentúra AP.