Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Bombu nájdenú v Budíne zneškodnili; bombu našli aj v Székesfehérvári

Ilustračné fo Foto: TASR/AP

V Székesfehérvári, kde našli bombu iba 30 centimetrov od pieskoviska miestnej materskej škôlky, polícia nariadila na štvrtkové ráno evakuáciu až 10.000 ľudí z okolitých bytoviek.

Budapešť 17. júla (TASR) - Maďarskí pyrotechnici dnes zneškodnili bombu, ktorú našli v I. budapeštianskom obvode.

Vyše 1500 ľudí z takmer 80 bytov, dvoch hotelov, Francúzskeho inštitútu a kultúrneho domu, ktorých evakuovali, sa po 15.00 h mohlo vrátiť späť, uviedla agentúra MTI.

Z takmer 50 kilogramov vážiacej výbušniny pochádzajúcej z druhej svetovej vojny, ktorú našli v utorok počas sadových úprav dvora budínskej bytovky, pyrotechnici na mieste odstránili rozbušku. Neškodnú bombu potom odviezli.

Sovietsku bombu z druhej svetovej vojny s hmotnosťou 100 kilogramov našli dnes aj Székesfehérvári iba 30 centimetrov od pieskoviska miestnej materskej škôlky. Polícia tam nariadila na štvrtkové ráno evakuáciu až 10.000 ľudí z okolitých bytoviek.

Na základe pokynov pyrotechnikov od 08.30 h v okruhu 400 metrov úplne uzavrú okolie miesta nálezu a evakuujú z neho všetkých občanov. Súčasne sa rozhodlo aj o prerušení dodávok zemného plynu v okolí 50 metrov.