Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Dunaj bude kulminovať v Budapešti až v utorok, hrádze navŕšia na 9,5 m

zaplavené nábrežie v maďarskej metropole Budapešť 5. júna 2013. V pozadí Reťazový most a Budínsky hrad. Foto: TASR/AP

Pri Budapešti sa dnes hladina Dunaja vyšplhala na 738 centimetrov, pri kulminácii môže dosiahnuť 905 centimetrov.

Budapešť 6. júna (TASR) - Maďarskí vodohospodári korigovali predpovede, podľa ktorých by záplavová vlna na Dunaji mala kulminovať pri Budapešti v pondelok.

Z aktuálnej prognózy vyplýva, že rieka dosiahne najvyššiu hladinu až v utorok v rekordnej výške.

Ako uviedla agentúra MTI, šéf budapeštianskeho krízového štábu a vládny splnomocnenec Imre Pesti uviedol, že všetky hrádze na území hlavného mesta navŕšia o pol metra na 9,5 metra.

V záplavových územiach sa podľa jeho slov musia obyvatelia pripraviť na prípadnú evakuáciu do piatkového poludnia.

V Budafoku v XXII. budapeštianskom obvode musí do piatka opustiť svoje domovy 221 ľudí. V Szödligete za Dunajským oblúkom evakuovali 80 ľudí, v Györujfalu evakuovali matky s deťmi a v juhomaďarskom meste Baja sa pripravujú na evakuáciu 80 ľudí z dvoch ostrovov.

Pri Budapešti sa dnes hladina Dunaja vyšplhala na 738 centimetrov, pri kulminácii môže dosiahnuť 905 centimetrov.

Na Malom Žitnom ostrove sa poškodila hrádza, nasadili 400 vojakov

Na Malom Žitnom ostrove pri obci Györujfalu sa pri ochranných prácach poškodila hrádza, vodu však zatiaľ dokáže udržať. Krízový štáb Rábsko-mošonsko-šopronskej župy požiadal o vojenský vrtuľník a na miesto oslabenej hrádze poslali 400 vojakov s dvoma vojenskými obojživelnými transportérmi.

Podľa maďarskej agentúry MTI časť hrádze sa zošmykla, vodohospodári už pracujú na obnove a posilnení poškodenej časti hrádze. Armáda zasahuje pri tejto obci aj pri náprave fólie hrádze na zaplavenom území, ktorú dávajú na miesto potápači ozbrojených síl.

Armáda zasahuje dnes na protipovodňových prácach s celkovým počtom vyše 4000 vojakov na 13 ohrozených miestach Maďarska.