Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarský exprezident Árpád Göncz nebude mať štátny pohreb

Árpád Göncz na archívnej snímke z roku 1999. Foto: TASR/AP Photo

Na poslednej rozlúčke s bývalým prezidentom nevystúpi s prejavom žiadny člen terajšej vlády a žiadne pozvánky neposlali ani ďalším predstaviteľom štátu.

Budapešť 15. októbra (TASR) - Prvého postkomunistického prezidenta Maďarska Árpáda Göncza, ktorý zomrel 6. októbra v kruhu svojej rodiny, nepochovajú podľa štátneho protokolu. Na poslednej rozlúčke s exprezidentom nevystúpi s prejavom žiadny člen terajšej vlády a žiadne pozvánky neposlali ani ďalším predstaviteľom štátu, informoval dnes denník Népszabadság.

Podľa denníka však napriek tomu už mnoho zahraničných hostí predbežne avizovalo svoju účasť na pohrebe, o bezpečnosť chránených osôb sa postará Kancelária parlamentu v spolupráci s Centrom boja proti terorizmu a políciou.

Göncza pochovajú 6. novembra na Starobudínskom (Óbuda) cintoríne. Na smútočnom obrade sa so zosnulým exprezidentom v zmysle jeho posledného priania rozlúči jeho bývalý spoluväzeň Imre Mécs a pannonhalmský arciopát Asztrik Várszegi.

Blog Egyenlito v stredu v tejto súvislosti v článku nazvanom "Ku Gönczovmu hrobu nepustia Fidesz" uviedol, že ide o zmenu zvykov, v rámci ktorých hlavy štátov pochovávali vždy podľa štátneho protokolu a na Národnom cintoríne. Takto nebudú môcť na rozlúčke vystúpiť s prejavom predseda vlády Viktor Orbán, predseda parlamentu László Kövér, ale ani Gönczov nástupca - János Áder.

Göncz bol spisovateľom, prekladateľom a liberálnym politikom. Mal 93 rokov. Bol najobľúbenejším politikom Maďarska, funkciu hlavy štátu zastával počas dvoch funkčných období od roku 1990 do roku 2000.