Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Britániu potrápil hurikán, Česko i Maďarsko čakajú veterné chvíle

Vlak na pobreží pri meste Whitehaven na severozápade Anglicka. Foto: TASR/AP

V centre Londýna zabil padajúci strom ženu.


Londýn/Budapešť/Praha 21. októbra (TASR) - Zvyšky hurikánu Gonzalo dnes bičovali Britániu dažďom a silnými vetrami. V centre Londýna zabil padajúci strom ženu, ktorú sa záchranári pokúsili oživiť, ale bezvýsledne, informovala tlačová agentúra AP.

Niekoľko ďalších ľudí v krajine zranili padajúce konáre, podľa BBC štyroch z nich hospitalizovali. Víchrica vyvracala stromy aj na železničné trate a narušila železničnú, cestnú i lodnú dopravu.

Londýnske letisko Heathrow zrušilo asi 100 letov a rovnako nepremávali alebo výrazne meškali trajekty medzi Britániou a Írskom. Letiská Gatwick a Stansted fungovali podľa BBC normálne.

Meteorologický úrad vyjadril očakávanie, že nárazy vetra v pobrežných oblastiach dosiahnu rýchlosť až 113 kilometrov za hodinu. V minulých dňoch sa hurikán Gonzalo prehnal cez Bermudy s vetrom s rýchlosťou až 175 km/h, následne zalial kanadskú provinciu Newfoundland silným dažďom a potom zamieril cez Atlantik.

Maďarsko sa pripravuje na silný nárazový vietor

Celoštátna meteorologická služba v Budapešti vydala dnes pre šesť žúp krajiny a hlavné mesto Budapešť varovanie tretieho stupňa v súvislosti s očakávaným príchodom studeného frontu sprevádzaného prudkým nárazovým vetrom presahujúcim rýchlosť 100 kilometrov za hodinu a intenzívnymi zrážkami.

Informáciu priniesla tlačová agentúra MTI.

Vážne varovanie sa týka popri metropole krajiny aj Rábsko-mošonsko-šopronskej, Komárňansko-ostrihomskej, Šomodskej, Stoličnobelehradskej, Vesprémskej a Peštianskej župy, teda viacerých regiónov nachádzajúcich sa v prihraničí so Slovenskom.

Foto: TASR/AP
Práve v týchto župách môžu nárazy vetra dosiahnuť aj rýchlosť 110 kilometrov za hodinu.

Pre Baranskú, Bačsko-malokumánsku, Novohradskú, Tolniansku, Vašsku a Zaliansku župu platí varovanie druhého stupňa, pre zvyšok maďarského územia varovanie prvého stupňa.

Po prechode cez centrálnu časť krajiny vietor podľa prognózy meteorológov výrazne oslabne, takže vo východnej časti Maďarska sa už špičkové hodnoty jeho rýchlosti neočakávajú.

Českí meteorológovia varovali verejnosť predovšetkým pred silným vetrom

Varovanie pred veľmi silným nárazovým vetrom, ktoré platí pre celé územie ČR, vydal dnes tamojší hydrometeorologický ústav.

Kým v českých krajoch môže vietor dosiahnuť aj rýchlosť viac ako 100 kilometrov za hodinu, na Morave by mali byť jeho nárazy o čosi miernejšie.

Nárazom vetra budú od dnešných večerných hodín vystavené nielen horské oblasti, najskôr Krušné hory, ale aj nížinaté oblasti, kde je to skôr výnimka, uviedla meteorologička verejnoprávnej Českej televízie Alena Zárybnická.

Varovanie nadobudlo platnosť dnes o 20.00 h a platí do stredy šiestej hodiny rannej.

Meteorológovia odporučili občanom zabezpečiť si okná, dvere, ale aj upevniť voľne uložené predmety. Súčasne upozornili na nutnosť obmedzenia horských túr a vyhýbania sa predovšetkým horským hrebeňom.

Odborníci adresovali osobitné upozornenie motoristom s tým, že ovládanie ich "tátošov" môžu silné nárazy vetra značne skomplikovať.