Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Maďarsko chce opäť dotazníkom získať podporu občanov proti Bruselu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa štátneho tajomníka kabinetu úradu predsedu vlády formuláre takzvanej národnej konzultácie k otázkam ochrany hraníc a zachovania národných právomocí začnú rozosielať budúci týždeň.

Budapešť 27. marca (TASR) - Maďarská vláda po dotazníku v roku 2015 k otázke prisťahovalectva sa teraz opäť takouto formou obráti na občanov. Podľa štátneho tajomníka kabinetu úradu predsedu vlády Csabu Dömötöra formuláre takzvanej "národnej konzultácie" k otázkam ochrany hraníc a zachovania národných právomocí začnú rozosielať budúci týždeň.

"Žiadame občanov o podporu, aby sme dokázali udržať v národnej právomoci určovanie výšky daní, miezd, ale aj reguláciu cien energií pre domácnosti," povedal podľa agentúry MTI Dömötör.

V dotazníku budú aj otázky týkajúce sa transparentnosti skupín aktivistov financovaných zo zahraničia, posilnenia ochrany hraníc a zabránenia v relokácii utečencov.

"Brusel chce mnohé právomoci prevziať, musíme mu v tom však zabrániť," zdôraznil štátny tajomník.

V roku 2015 rozoslala vláda osem miliónov dotazníkov maďarským občanom. Konzultáciu sprevádzala mohutná kampaň proti migrantom po celej krajine v médiách i vo forme bilbordov. Cieľom premiéra Viktora Orbána bolo získať podporu pre odmietnutie prisťahovalectva.

Vládnu iniciatívu ostro kritizovali opozičné strany i medzinárodné organizácie. Budapeštianska kancelária ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) vyzvala na bojkotovanie "národnej konzultácie" a maďarským občanom odporučila, aby poslali Orbánovi list s výzvou, aby Maďarsko rešpektovalo ľudské práva migrantov a utečencov.