Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarsko chce otvoriť dohodu o pridružení Ukrajiny k EÚ

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

Nový ukrajinský zákon o vzdelávaní, ktorý prezident Petro Porošenko podpísal 26. septembra, vyvolal obavy a protesty v Maďarsku, Rumunsku, Rusku a Moldavsku.

Budapešť 10. októbra (TASR) - Pre sporný ukrajinský zákon o vzdelávaní sa menšiny žijúce na Ukrajine dostanú do horšej situácie, než boli v časoch Sovietskeho zväzu, domnieva sa maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Šéf diplomacie to dnes povedal v maďarskej verejnoprávnej televízii M1. Zároveň avizoval, že na pondelňajšej luxemburskej schôdzke ministrov zahraničia krajín Európskej únie bude iniciovať prehodnotenie dohody o pridružení Ukrajiny k EÚ.

"V dohode o pridružení sa uvádza, že v partnerskej krajine nemôže dôjsť k zhoršeniu situácie v oblasti práv menšín," zdôvodnil Szijjártó.

Podľa jeho slov je postoj Ukrajiny k tomuto zákonu, ktorý obmedzuje práva menšín, poburujúci - avšak rovnako poburujúce je aj mlčanie EÚ a jej inštitúcií, ako aj mlčanie medzinárodných organizácií.

Nový ukrajinský zákon o vzdelávaní, ktorý prezident Petro Porošenko podpísal 26. septembra, vyvolal obavy a protesty v Maďarsku, Rumunsku, Rusku a Moldavsku.

Ide najmä o článok 7, v ktorom sa píše, že ukrajinský štát bude garantovať vzdelávanie od 5. triedy základnej školy len v ukrajinčine. Ukrajina po ostrej kritike zo zahraničia zaslala túto spornú časť zákona na expertízu do Rady Európy.