Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Muž z Devecseru dostal 10 miliónov forintov za škodu po úniku kalu

Zaplavené domy po vyliatí toxického kalu z hlinikárne na spracovanie bauxitu Timfoldgyar pri Ajke po pretrhnutí hrádze v maďarskej obci Devecser v roku 2010. Foto: TASR/AP
Zamestnanec pumpy prosí o pomoc záchranára prichádzajúceho na traktore v zaplavenom Devecséri, 164 km juhozápadne od Budapešti 4.októbra 2010. Foto: TASR/AP

József Konkoly je podľa denníka Blikku prvý, a zrejme i posledný, komu hlinikáreň zaplatila.

Budapešť 6. októbra (TASR) - Náhradu materiálovej škody vo výške desiatich miliónov forintov (32.345 eur) dostal 50-ročný József Konkoly z maďarského Devecseru, ktorého dom po ekologickej katastrofe 4. októbra 2010, kedy sa pretrhla hrádza odkaliska hlinikárne, museli zbúrať. Napísal to dnes denník Blikk.

Konkoly je podľa Blikku prvý, a zrejme i posledný, komu hlinikáreň zaplatila. Obhajca muža Gábor Hidasi totiž uviedol, že hlinikáreň Mal Zrt. sa dostala medzičasom do likvidácie a ďalší postihnutí, ktorí vymáhajú náhradu škody, sa už náhrady asi nedočkajú.

Galéria: Ekologická katastrofa pri maďarskej Ajke v roku 2010



Odškodnený muž pôvodne požadoval 20 miliónov forintov (64.690 eur), je však rád, že dostal aspoň časť, povedal Hidasi.

Tragédia na západe krajiny pred štyrmi rokmi si vyžiadala desať obetí a viac ako 200 ľudí utrpelo zranenia. Toxický červený kal zalial mesto Kolontár, ale aj obce Devecser a Somlóvásárhely. Zničených bolo okolo 400 domov. Kal zlikvidoval celý ekosystém rieky Marcal.