Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Do maďarskej kampane proti kvótam sa zapojí aj Amnesty International

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ľudskoprávna organizácia uviedla, že pre tých, ktorí by naozaj chceli pochopiť význam plebiscitu, mieni vykresliť objektívny v porovnaní s kampaňou maďarskej vlády, ktorá je zameraná proti cudzincom.

Budapešť 2. septembra (TASR) - Do kampane pred októbrovým maďarským referendom proti utečeneckým kvótam sa zapojí aj maďarská kancelária medzinárodnej organizácie pre ochranu ľudských práv Amnesty International (AI), ktorá o tom dnes informovala agentúru MTI.

Cieľom informačnej kampane AI pod názvom "Dozveď sa viac" je poskytnúť maďarským voličom čo najviac dôležitých informácií týkajúcich sa referenda, utečencov a žiadateľov o azyl.

Ľudskoprávna organizácia uviedla, že pre tých, ktorí by naozaj chceli pochopiť význam plebiscitu, mieni vykresliť objektívny a presný obraz v porovnaní s kampaňou maďarskej vlády, ktorá je zameraná proti cudzincom.

AI pripraví v nadchádzajúcom mesiaci každý týždeň nový blok, ktorým sa bude snažiť vyvrátiť predsudky a zodpovedať najčastejšie sa vyskytujúce otázky o utečenectve i ľudovom hlasovaní.

Organizácia pripomína, že 15. septembra bude prvé výročie uzatvorenia srbskej hranice maďarskými orgánmi, keď boli v Maďarsku sprísnené aj právne normy týkajúce sa utečencov. Sprísnením zákona boli ľudia odkázaní na medzinárodnú pomoc fyzicky i právne vykázaní z Maďarska.

Maďarský prezident János Áder vypísal referendum na 2. októbra. Otázka plebiscitu znie: "Ste za to, aby Európska únia mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?"