Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Maďarsko dokončilo výstavbu plota, zablokovalo priechod pri Röszke

Na snímke nákladný vagón vybavený kovovým rámom, na ktorom je nainštalovaný ostnatý drôt, prichádza neďaleko maďarskej obce Röszke 14. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Väčšina migrantov prichádzala do Maďarska cez srbskú hranicu práve pri obci Röszke.

Budapešť 14. septembra (TASR) - Maďarsko dokončilo dnes výstavbu plota na svojich 175 kilometrov dlhých hraniciach so Srbskom, keď ostnatým drôtom prehradilo neoficiálny priechod na železničnej trati pri obci Röszke, ktorým do krajiny prúdili tisíce utečencov a migrantov. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa agentúry Reuters však po uzavretí neoficiálneho priechodu umožňuje maďarská polícia malým skupinám utečencov cez železnú bránu na oficiálnom hraničnom priechode Horgos 2.

Väčšina migrantov prichádzala do Maďarska cez srbskú hranicu práve pri obci Röszke, kde aj v sobotu došlo k ich úteku z tamojšieho záchytného tábora.

Podľa médií utečencov znova zadržia prevažne v neďalekom Segedíne alebo ešte v okolí tábora. Tak to bolo aj v sobotu večer, keď uniklo niekoľko sto ľudí, ktorých však polícia následne vrátila autobusmi do tábora Röszke na registráciu.

Na mieste železničnej trate, ktorá pretínala už vybudované hraničné zábrany, doposiaľ migranti prechádzali na územie Maďarska voľne. Denne touto nechránenou časťou zelenej hranice prechádzali tisíce utečencov. Po jej uzatvorení zostalo na srbskej strane niekoľko desiatok migrantov, teraz ich maďarská polícia posiela späť do Srbska.

Zamestnanci začínajú so stavaním plota po tom, čo maďarskí policajti uzatvorili hlavný priechod pre utečencov medzi Srbskom a Maďarskom pri maďarskej obci Röszke 14. septembra 2015.
Foto: TASR/AP

Koľajnice na trati Segedín-Horgoš uzatvorí polícia ešte aj nákladným vagónom vybaveným kovovým rámom, na ktorý nainštalovali ostnatý drôt. Premávku na tejto trati zastavili v druhej polovici augusta.

Situáciu okolo zábran kontroluje zo vzduchu policajný vrtuľník. Pri hraniciach nasadili aj jazdecké oddiely polície. Podľa agentúry MTI v Röszke sa už vyprázdnili dva registračné tábory vybudované neďaleko hraníc a klesá aj počet migrantov pri zbernom bode v chotári obce.

Väčšina migrantov sa zdržiava v Röszke na stanici, kde čakajú na vlak, ktorý ich zoberie do Györu.

Na starom hraničnom priechode v Röszke púšťajú migrantov po skupinkách

Takmer 200 migrantov čaká na srbskej strane juhomaďarského starého cestného hraničného priechodu Röszke na vstup na maďarské územie po tom, čo dnes Maďarsko dokončilo výstavbu plota na svojich 175 kilometrov dlhých hraniciach so Srbskom. Podľa agentúry MTI polícia uzatvorila priechod pre cestnú premávku a prichádzajúcich migrantov púšťajú len v malých skupinkách.

Migranti vchádzajú bočnou bránou, naraz najviac desať ľudí. V okolí priechodu je rozmiestnených množstvo policajtov.

Migranti čakajú na prekročenie hraničného priechodu Horgoš 2 do Maďarska neďaleko srbskej obce Horgoš 14. septembra 2015.
Foto: TASR/AP

Policajný tlmočník hovoriaci po arabsky usmerňuje migrantov. Podvečer tam bolo pristavených 11 kĺbových autobusov pripravených na ich odvoz.

Pri Röszke uzatvorili vagónom nechránenú časť hraníc

Nákladným vagónom vybaveným kovovým rámom, na ktorý nainštalovali ostnatý drôt, uzatvorila maďarská polícia dnes večer doposiaľ nechránenú časť zábran na 175 kilometrov dlhých hraniciach so Srbskom. Podľa agentúry MTI zo srbskej strany je možné hranice prekročiť už iba na hraničných priechodoch.

Po uzatvorení tohto plotom nechráneného miesta na železničnej trati spájajúcej Segedín so srbskou Suboticou, umožňuje maďarská polícia vstup len malým skupinám utečencov, a to cez starý cestný hraničný priechode v Röszke.

Cez trať, na ktorej zastavili premávku vlakov v druhej polovici augusta, doposiaľ migranti prechádzali na územie Maďarska voľne. Denne ich bolo aj niekoľko tisíc. Po jej uzatvorení zostalo na srbskej strane niekoľko desiatok migrantov, maďarská polícia ich posielala späť do Srbska.

V počte utečencov dnes v Maďarsku opäť padne rekord - do poludnia ich prišlo 5353

Do dnešného poludnia prišlo cez srbsko-maďarský hraničný úsek do Maďarska celkom 5353 utečencov, informovalo komunikačné oddelenie Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK).

Šéf oddelenia hraničnej polície László Balázs dnes ráno oznámil, že v nedeľu prišlo do Maďarska rekordných 5809 utečencov. Od začiatku roka tak evidujú už 191.702 migrantov.