Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku navrhli doživotné tresty pre Slováka Jozefa R. a Tamása P.

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa prokuratúry Jozef R. na objednávku neznámej osoby zavraždil v roku 1998 maďarského podnikateľa Jánosa Fenyőa.

Budapešť 21. marca (TASR) - Doživotný trest odňatia slobody navrhol dnes v Budapešti prokurátor pre Slováka Jozefa R. a Maďara Tamása P. v zlúčenom súdnom procese, ktorý sa týka bombového atentátu na budapeštianskej ulici Aranykéz z roku 1988 a dvoch vrážd vykonaných v Budapešti v roku 1998.

Podľa agentúry MTI na súde hlavného mesta prokurátor v prípade Jozefa R. žiadal, aby bol uznaný za vinného z trestného činu plánovanej viacnásobnej vraždy s ohrozením života mnohých ľudí, ako aj zo spolupáchateľstva pri zneužití strelnej zbrane a streliva. Tamás P. je podľa prokurátora zodpovedný za objednanie uvedeného atentátu.

Ďalší občan SR je obvinený zo spolupáchateľstva a štvrtým obvineným je maďarský občan Attila F.

Podľa prokuratúry Jozef R. na objednávku neznámej osoby zavraždil v roku 1998 maďarského podnikateľa Jánosa Fenyőa. V druhom prípade mal tento Slovák na objednávku obvineného Tamása P. spáchať atentát na budapeštianskej ulici Aranykéz. Obeťami výbuchu osobného vozidla značky Polski Fiat sa stali štyria ľudia, medzi nimi aj podnikateľ József Károly Boros, ktorý spolupracoval v naftových kauzách s políciou.

Hlavná budapeštianska prokuratúra vzniesla obvinenie voči Jozefovi R. 19. marca 2013. V zmysle obžaloby bol tento občan SR pred 11. februárom 1998 neznámou osobou požiadaný, aby zavraždil podnikateľa Fenyőa. Obvinený súhlasil so spáchaním vraždy a v príprave tohto trestného činu mu pomáhali Ladislav T. a Jozef H.

Podľa prokuratúry Jozef R. a Ladislav T. spáchali uvedenú vraždu automatickou zbraňou s tlmičom. Spolu s Jozefom H. podnikateľa dlhšiu dobu sledovali. Prokuratúra vzniesla obvinenie voči Jozefovi R. z trestného činu úkladnej vraždy, zneužitia zbrane a streliva. Ladislava T. obvinili z trestného činu napomáhania k úkladnej vražde a zneužitia zbrane i streliva. Prípad Jozefa H. a neznámeho objednávateľa vraždy prokuratúra oddelila.

Maďarský Národný úrad vyšetrovania (NNI) vypočul začiatkom marca 2013 Jozefa R. v prípade bombového atentátu na budapeštianskej ulici Aranykéz z roku 1988 ako podozrivého.

Obvineného Jozefa R. zadržali vo februári 2011 na Slovensku na základe európskeho zatykača vydaného v Maďarsku. Od 18. apríla 2011 je vo vyšetrovacej väzbe v Maďarsku.